Noul an universitar se apropie vertiginos, iar pentru inaugurarea acestuia Universitatea Tehnică a Moldovei pregătește mai multe surprize. Una dintre acestea este deschiderea unui amfiteatru universitar proaspăt renovat.

Acesta este amplasat în sectorul Râșcani al UTM, în imediata apropiere a Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică și promite a fi una dintre atracțiile academice ale noului an de studii.

La ce etapă se află lucrările de renovare ne spune prorectorul pentru informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, Dinu ȚURCANU:

Dat fiind că sălile de curs sunt foarte importante pentru procesul de studii, iar transformarea, modernizarea și renovarea acestora constituie o prioritate permanentă a administrației UTM, ideea și preocupările în cauză au dat naștere unui proiect inedit de amenajare a unui amfiteatru universitar. Renovarea constă în lucrări de înlocuire a ferestrelor, izolarea termică, pavarea spațiului aferent aulei, transformarea integrală a interiorului acesteia, instalarea unor sisteme moderne de sonorizare aulă/amfiteatru, de proiecție și iluminare, acces (wireless corporativ) la rețeaua publică Internet. Precum și o sumedenie de alte lucruri interesante, pe care le vom prezenta la inaugurarea noului an academic.

Anterior, pereții clădirii au fost transformați în veritabile opere de artă, fiind acoperiți cu o pictură murală inedită, realizată de artista graffitti din Moldova, Inna Jeliaskova. Lucrările au fost prezentate și apreciate în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului industriilor creative Moldovan Design Week, ceea ce subliniază originalitatea acestora, dar și notorietatea autoarei.

Inna Jeleascova, cunoscută ca iZZY iZVNE, este o artistă remarcabilă, care creează graffitti, o pasiune pe care o urmează de la finele anului 2011. Inițial, făcea caligrafie simplă, după care a lucrat cu umbrele, iar apoi a apărut și desenul în 3D. În ultimul timp se ocupă și de caligrafie gotică – un lucru pe care nimeni altcineva nu-l face. Așa a devenit artista care dă viață clădirilor gri din Chișinău! Este singura artistă din Republica Moldova care a fost inclusă, în 2014, în cartea „100 de artiști de graffitti din Europa”.

(Visited 9 times, 1 visits today)