O problemă majoră pe care o întâmpină absolvenții universităților este angajarea în câmpul muncii. Și aici nu ne referim la lipsa locurilor de muncă, ci la cerințele agenților economici, în special, experiența pe care o solicită de la studenți. Ce trebuie să facă tinerii pe parcursul anilor de studii ca să poată fi angajați mai ușor în domeniul ales? Solicitată de Radio Sputnik Moldovala întrebare răspunde prodecanul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Ana Biță-Țurcan.  

Majoritatea absolvenților claselor a XII-a a ales deja facultatea la care își va continua studiile. Cu siguranță, unii dintre tineri s-au gândit deja și la perspectivele de angajare în câmpul muncii după absolvirea universității.

Pe lângă diploma de studii pe care o solicită angajatorul, o întrebare frecvent acordată proaspătului absolvent este: aveți experiență de muncă? Aici apare nedumerirea studenților: de unde să am această experiență dacă abia am absolvit universitatea?

O importanță majoră le au stagiile de practică efectuate pe parcursul anilor de studii. În cadrul UTM, stagiile de practică reprezintă o componentă indispensabilă și obligatorie la toate specialitățile. Începând cu anul II de studii, studenții frecventează orele de practică. Fie studentul își alege singur unde să realizeze practica, fie responsabilul de practică de la facultate vine cu oferte.

De altfel, stagiile de practică sunt cea mai bună experiență pentru studenți. Mai mult. Agenții economici chiar angajează unii studenți la muncă part-time. Chiar dacă aceste stagii prevăzute în planul de învățământ durează doar o lună, Ana Biță-Țurcan le recomandă studenților să-și manifeste interesul și să participe la practică pe tot parcursul anilor de studii, întrucât experiența practică are un rol important la angajare.

(Visited 9 times, 1 visits today)