Absolvenții liceelor din ultimii ani sunt mult mai pregătiți decât cei de acum un deceniu, să zicem. Mai mult, majoritatea tinerilor de astăzi știu exact ce profesie vor să îmbrățișeze și ce facultate să urmeze. Ne bucurăm că în topul preferințelor absolvenților de liceu se află specialitățile inginerești.

Solicitat de Radio Sputnik Moldova, Dinu Țurcanu, prorector informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare, UTM, a declarat: „Mă bucur că studenții aleg specialitățile UTM nu din auzite sau sfaturile unor prieteni, ci din considerentul că știu ce vor, cunosc care este calitatea studiilor, ce rezultate are UTM. Studenții de astăzi sunt mult mai informați!”

Prorectorul Universității Tehnice a Moldovei, Dinu Țurcanu, spune că trendul anilor precedenți este menținut și în acest an, domeniul tehnologiilor informaționale ocupând locul de frunte în topul specialităților.

„În primele două zile de admitere am fost asaltați de un număr impresionant  de cereri. Ne bucură că tinerii conștientizează cât de important este domeniul ingineriei, în special tehnologiile informaționale. Suntem în trendul anilor trecuți. Un alt domeniu foarte solicitat este Arhitectura. La UTM avem câteva specialități, admiterea la care se face în baza unor examene adiționale. De exemplu, în cazul specialității Ingineria Software, care este predată în limba engleză, candidații trebuie să susțină examene la matematică și la limba engleză. Deja al treilea an consecutiv, această specialitate este în top la UTM. Candidații nu au frică de examene, ei aleg cu încredere această specialitate”, adaugă Dinu Țurcanu.

De altfel, în inginerie, un domeniu pe cât de frumos și de perspectivă, pe atât de amplu și complex, nu oricine poate și se încumetă să profeseze. UTM primează însă și la acest capitol, dovadă fiind și faptul că se regăsește printre primele 25 de universități în topul U-Multirank la categoria „International Joint Publication” – un top în care sunt prezente 1700 de universități din Europa, Asia, America și Africa. Indicatorul dat caracterizează gradul în care profesorii universitari sunt conectați la rețelele internaționale de cercetare. Universitățile care se regăsesc în top au cel puțin 75% din publicații elaborate în colaborare cu cercetători din afara țării.

(Visited 8 times, 1 visits today)