Vasile NEDELCIUC, co-fondator, ex-director, ex-președinte al Consiliului Director al companiei Endava Moldova, absolvent al UTM, promoția anului 1972, specialitatea „Automatică și telemecanică”.

A făcut primii pași în lumea în devenire a IT la UTM, pe timpuri – Institutul Politehnic din Chișinău. Pornind cu inițierea în algebra booleană și programarea în cod mașină, apoi cu studiul proiectării logice a sistemelor digitale, reușește să persevereze, ajungând în câțiva ani un redutabil cercetător științific, apoi conferențiar universitar la Alma Mater în domeniul calculatoarelor și informaticii.

Animat de schimbările democratice de la sfârșitul anilor 90, la insistența colegilor de universitate, intră în politica mare, fiind unul din cei mai influenți parlamentari pe parcursul a trei legislaturi (1990-2001).

Având în spate o vastă experiență profesională în domeniile științifico-didactic, politic și managerial, fondează la sf. anului 2000, împreună cu alți doi colegi și un investitor britanic, prima companie IT din Moldova, Compudava, care, în doar câțiva ani, reușește să se afirme pe piața occidentală și să fuzioneze apoi cu o companie londoneză, punând astfel bazele primei companii multinaționale cu rădăcini moldovenești listată, în vara 2018, la bursa din New York, Endava plc.

Astăzi Endava este o companie multinațională, cu oficii situate pe 3 continente, în 13 țări și în care lucrează peste 5,500 de angajați.

Specialist cu experiență internațională format la UTM, d-sa transmite un mesaj puternic tinerilor care doresc să facă carieră în domeniul IT:

„În anii ce vin, IT-ul va fi cel mai de perspectivă domeniu de atracție și de activitate pentru tinerii din R. Moldova. Și asta pentru că, practic, nici o altă specializare nu garantează la absolvirea unei facultăți, sută la sută, un loc sigur de lucru, bine plătit, acasă sau oriunde peste hotare. Digitalizarea și automatizarea în toate domeniile activității umane abia se afirmă cu-adevăratelea. Potrivit unor studii, peste 20 de ani nu vom mai avea mașini cu șoferi; activitatea avocaților sau a medicilor de familie va fi preluată de computere; majoritatea operațiilor în medicină vor fi făcute la distanță cu echipamente la baza cărora stă IT-ul; majoritatea covârșitoare a locurilor de muncă nu se vor afla în sedii și birouri așa cum este azi, ele fiind virtuale, distribuite în spațiu, inclusiv la domiciliu, interconectate și funcționale grație rețelelor supranaționale inteligente IT. Toate aceste sisteme, instrumente trebuie gândite, elaborate, puse la punct și administrate. Și nu o va face altcineva decât cei care cunosc foarte bine atât informatica, cât și device-urile, electronica. Conexiunea între electronică și IT va fi crucială pentru următorii 25-30 de ani: IT a mers fulminant înainte, iar electronica rămâne cumva în urmă. E nevoie de mulți specialiști în domeniu, iar Moldova nu are resurse și nici domenii care să ofere atâtea locuri de muncă bine plătite, cu acces la companiile internaționale. IT-ul va aduce cu siguranță ponderea-cheie în PIB-ul țării. O companie IT le oferă oamenilor șansa de a se împlini acasă, lucrând pentru occidentali, călătorind în întreaga lume, transformându-i în cetățeni ai Universului!”

(Visited 29 times, 1 visits today)