Absolventa Facultății Cadastru, Geodezie și Construcții, Dorina Bucatari, sub egida conf. univ., dr. Livia Nistor-Lopatenco, și-a propus pentru teza de licență actualizarea unei hărți tematice privind accidentele rutiere de pe teritoriul Republicii Moldova în scopul generării pe înțelesul publicului larg a unor statistici și informații simplificate privind accidentele rutiere.

La baza sistemului de evidență a accidentelor rutiere stau componente hardware și software, dar și cercetări asupra legislației Republicii Moldova privind accidentele rutiere, însoțite de o analiză detaliată a sectoarelor și segmentelor de drum cu cele mai multe accidente rutiere și rapoarte emise de către organele competente, cum ar fi Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul Național de Patrulare al Republicii Moldova.

În sfera accidentelor rutiere, sistemele geoinformaționale își demonstrează multiplele posibilități de colectare, editare și manipulare a datelor obținute; oferă date analitice și caracteristici care pot contribui la îmbunătățirea metodelor de procesare și analiză a datelor despre accidentele rutiere. În temeiul acestora, pot fi elaborate modalități de prevenire a accidentelor rutiere, iar populația poate avea, oricând și oriunde, acces la informația despre accidente. Deși are potențiali concurenți, această hartă este extrem de solicitată de populație, demonstrându-și, în timp, eficacitatea.

Orice participant la traficul rutier, indiferent dacă este șofer, pasager sau pieton, trebuie să își asume responsabilitatea civică, să cunoască normele, regulamentele, legile stabilite de către organele competente și să circule prudent. Pornind de la aceste considerente, absolventa Dorina Bucatari a propus o metodă eficientă de menținere, la zi, a evidenței online a accidentelor rutiere. Utilizând capacitățile bazei de date geografice, se interoghează baza de date, folosind atributele accidentelor, cum ar fi, de exemplu, accidentele cauzate de condițiile meteo nesatisfăcătoare. Accidentele sunt afișate pe hartă cu semne convenționale și culori corespunzătoare, generând statistici grafice și textuale pentru diferențierea tipurilor de accidente sau clasificarea după gradul de severitate. Statisticile web au la bază anumite linii de cod, care extrag informația de pe hartă, folosind limbajul de programare Python. Datele pentru completarea hărții sunt preluate din surse precum aplicația Waze, canalul Telegram Infotrafic Moldova și sursele mass-media.

Proaspăta licențiată a demarat și a desfășurat cu succes ample cercetări în cadrul tezei de licență, având în spate o frumoasă experiență în acest sens. Pe parcursul studiilor la facultate a participat la o seamă de manifestări, între care conferințele tehnico-științifice ale studenților, masteranzilor și doctoranzilor UTM – la ediția din anul 2015 prezentând lucrarea „Spirala lui Fibonacci. Aplicații” (conducător: Popescu Aurelia), iar la ediția din 2016 – lucrarea „Utilizarea scanerului laser în construcții” (conducător: Andrei Iacovlev).

Așa a învățat să avanseze – fixându-și un țel și urmându-l, având certitudinea că succesul se ascunde în ambiția de a nu renunța.

(Visited 15 times, 1 visits today)