Liceul teoretic din comuna Brânza are un Planetariu „made in UTM”

Pe 1 iunie elevii Liceului Teoretic din comuna Brânza, raionul Cahul au avut parte de o adevărată sărbătoare. Este primul liceu din Republica Moldova care și-a deschis un Planetariu, inițiativa aparținându-i academicianului Ion Bostan, director al Centrului Național Tehnologii Spațiale din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, originar din partea locului, al cărui nume îl poartă liceul.

Amplasat într-o anexă a liceului reconstruită pentru instalarea cupolei, clădirea Planetariului a căpătat o formă foarte atractivă pentru curtea unui liceu rural. Treptat, a fost instalat și echipamentul performant – un telescop Celestron cu apertura de 14 inci, iar în interiorul cupolei a fost montat un ecran în formă sferică, creând senzația de navă cosmică, cu prezentarea imaginii în format 3D la 360 de grade. Ecranul a fost construit de către specialiștii UTM pe aceleași forme și din aceleași componente utilizate anterior pentru Planetariul Universității Tehnice. Și sala de cinema are un design similar, în aceleași culori și cu același tip de fotolii, devenind astfel o copie a Planetariului UTM.

Cu ajutorul telescopului și ecranului ultramodern, corpurile cerești vor putea fi urmărite direct în spațiu, în timp real, iar călătoriile fascinante printre planete și constelații vor face orele de fizică și astronomie mult mai interesante atât pentru liceenii de la Brânza, cât și din toate localitățile din lunca Prutului de Jos.

Evenimentul de lansare a Planetariului a inclus și vizionarea unui „spectacol ceresc”, prezentat de către conf. univ., dr. Vitalie Chistol, şef laborator în cadrul Centrului Naţional de Tehnologii Spaţiale. D-sa a prezentat un filmuleț despre bolta cerească, mișcarea stelelor, constelațiile după cum și le-au imaginat grecii antici, precum și toate planetele din sistemul solar. Profesorul și-a încheiat prezentarea cu o secvență despre găurile negre – un clip muzical ca metodă de predare prin cântec. Astfel, copiii și părinții au avut bucuria de a savura cele mai interesante procese care au loc în Univers şi de a identifica locul Planetei noastre în  infinitul spaţiului cosmic.

Dotările ultramoderne ale Planetariului de la Brânza au un scop mai vast, acestea stând la baza creării unui Punct de Sprijin, integrat cu infrastructura terestră de comandă şi monitorizare a zborului microsatelitului ,,Republica Moldova”, elaborat în cadrul Centrului Național de Tehnologii Spațiale (CNTS) al UTM. Utilajul va avea, astfel, o destinaţie triplă: determinarea coordonatelor satelitului pe orbită la intrarea acestuia în zona de vizibilitate de pe teritoriul Republicii Moldova prin coridorul sudic, înregistrarea abaterilor traiectoriei satelitului sub acţiunea perturbaţiilor cosmice, dar și observarea corpurilor cerești de către elevii liceelor din lunca Prutului.

Anterior aici au fost instalate și o turbină eoliană, o stație fotovoltaică, au fost aduse și calculatoare performante, liceul de la Brânza transformându-se astfel într-un veritabil Centru de creație a tineretului, profilat în domeniul producerii și utilizării eficiente a energiilor regenerabile, inițiat de instituție la fel sub auspiciile acad. Ion Bostan.

Realizat în colaborare cu UTM, Consiliul Raional Cahul și Consiliul local al satului Brânza, acest proiect educaţional are menirea de a contribui la dezvoltarea gândirii creative a liceenilor, a cunoaşterii de către ei a tehnologiilor moderne, dar și la înţelegerea mai profundă a temelor din cadrul cursului de fizică privind procesele electrofizice şi aerodinamice. De asemenea, Centrul va contribui la învățarea, înțelegerea și însușirea practică a proceselor de depozitare și distribuire a energiei convertite prin intermediul sistemelor de conversie a energiilor regenerabile. Totodată, aici se preconizează și organizarea cursurilor de formare profesională pentru profesorii de fizică/astronomie din localitățile de sud ale țării, scutindu-i să facă în acest scop un drum până în capitală.

4 2

2 4

3 2

1 2

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU