Concursul Internaţional Studenţesc „Ingineria Sistemelor Microelectronice – S. Rădăuțan”

Concursul Internaţional Studenţesc „Ingineria Sistemelor Microelectronice – Sergiu RĂDĂUŢAN” aduce din nou în prim-plan, pentru al nouălea an consecutiv, abilitățile tinerilor de a contribui la dezvoltarea sistemelor microelectronice, robototehnicii, aplicaţiilor cu microcontrolere, dispozitivelor biomedicale etc.

Organizat și în acest an de către Departamentul Microelectronică şi Inginerie Biomedicală, condus de către profesorul universitar, dr. în științe tehnice Victor Șontea, ediția din acest an a concursului întrunește 48 de echipe de studenți – tineri ingineri și inventatori din Republica Moldova (Universitatea Tehnică a Moldovei; Centrul de Excelență în Energetică și Electronică; Liceul Teoretic „Ioan Vodă”, Cahul), România (Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi; Universitatea TRANSILVANIA din Braşov; Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi), Ucraina (Universitatea Tehnică Națională din Vinița; Universitatea Tehnică Națională din Ucraina „Igor Sikorsky Institutul Politehnic din Kiev”; Universitatea Tehnică Națională „Institutul Politehnic din Harkov”) şi Belarus (Universitatea de Stat de Informatică și Radioelectronică din Belarus).

La deschiderea concursului, mesaje de salut și urări de succes participanților au adresat președintele Academiei de Științe al Moldovei, acad. Ion Tighineanu; prorectorul UTM, conf. uuuniv., dr. ing. Serghei Andronic; președintele Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, conf. univ., dr. ing. Andrei Chiciuc, directorul companiei AROBS, Mihail Gorgos, decanul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, conf. univ., dr. Dumitru Ciorbă.

Competiția include două etape: prezentarea proiectelor în formă orală (în Power Point) și demonstrarea funcţionalităţii dispozitivelor şi aplicaţiilor practice.

În anul curent, Concursul este susținut de Societatea Absolvenţilor în Microelectronică  ai Universităţii Tehnice a Moldovei, Societatea de Inginerie  Biomedicală din Moldova, StarNet SRL, AFN Systems SRL, INFORMBUSINESS SRL, DJV-COM SRL, ÎM Uzina TOPAZ SA, AROBS Software SRL, Aproservice-X SRL, ELIRI SA, ÎS Radiocomunicaţii, dar şi de compania Mechatronics Innovation Center, Iaşi, România.

Sergiu Rădăuţan (născut la 17 iunie 1926, Chişinău) a fost un om de ştiinţă, specialist în domeniul fizicii şi chimiei materialelor semiconductoare, organizator şi primul rector al Institutului Politehnic din Chişinău, astăzi Universitatea Tehnică a Moldovei – unica instituţie de învăţământ superior tehnic, acreditată de stat, în Republica Moldova. De la fondarea sa în 1964 şi până în prezent, UTM a pregătit peste 62000 de ingineri.

(Visited 28 times, 1 visits today)