Săptămâna Chimiei la FTA-UTM a finalizat, pe 24 mai 2019, cu o amplă conferință de comunicări cu genericul „Chimia zi de zi”.

Participanții la conferință – elevi ai liceelor teoretice  „Ion Creangă”, „George Meniuc” din Chișinău, școlii medii din satul Șirăti, studenți ai a. I și II din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor, colaboratori ai Departamentului Oenologie și Chimie și implicit ai programului „Chimia” – au fost salutați de către prof. univ., dr. hab., Rodica Sturza, care a menționat în mesajul său inaugural importanța cunoașterii obiectivelor chimiei și utilizarea cu succes a acestora în viața de zi cu zi.

Avându-l în calitate de moderator pe conf. univ., dr. Iurie Subotin, participanții la conferință au prezentat lucrări cu o tematică diversă și actuală. Alexandra Revețcaia, elevă în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, s-a referit în lucrarea sa la „Securitatea în laboratorul de chimie”, prezentând  și broșura „Chimia în laborator”, alcătuită de către colega sa de liceu, Laura Manole, elevă în clasa a XI-a.

În comunicarea „Chimia în alimentație – conținutul nitraților în legume comercializate în Republica Moldova” Alina Pisarenco, elevă în clasa a XI-a a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, a reiterat prezența nitraților și nitriților în unele legume consumate zilnic (cartoful, morcovul etc.).

A trezit un viu interes și prezentarea elevului clasei a IX-a a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, Dan Țurcan, despre importanța și impactul fructelor și legumelor cu un conținut bogat de substanțe nutritive, minerale și organice, asupra sănătății corpului uman.

Crina Guțu, studentă în a. IU, gr. FFT-181, FTA, a prezentat fapte interesante în limba franceză despre „Obținerea carbonului activ din materie primă autohtonă”.

Beneficiile vitaminelor prezente în produsele alimentare funcționale au fost relatate de către studentele a. IU, gr. TPA-181, FTA, Daniela Ciobanu și Marina Morțun.

Despre părțile pozitive și negative ale zahărului, proprietățile fizice și chimice, sursele naturale de obținere  a zahărului a relatat studentul a. IU, gr. TPA-181, FTA, Constantin Gurschi;

Marinela Mîrzac, studentă în a. IIU, gr. TPA-171, FTA, a elaborat și prezentat un poster despre importanța APEI în viața zi de zi.

La finalul conferințe, toți participanții au fost menționati cu Diplome de participare, iar autorii comunicărilor au primit și câte un pix și o agendă cu sigla UTM.

Profesorii Iurie Subotin, Ana Verejan, Rodica Sturza le-au mulțumit tinerilor studioși pentru interesul deosebit manifestat pentru știința chimiei. Organizatorii au menționat de asemenea efortul și implicarea colaboratorilor  programului „Chimia” – Raisa Druță, Alexei Baerle, Svetlana Haritonov, Angela Gurev, Veronica Dragancea, Larisa Zadorojnâi, Diana Munteanu, Eleonora Mîrzac, Iulia Țurcan, Cristina Muntean, precum și decanului Facultății Tehnologia Alimentelor, conf. univ., dr. Vladislav Reșitca, pentru susținerea materială și morală, dar și ajutorul acordat în organizarea acestui eveniment dedicat aniversării a 55-a a Universității Tehnice a Moldovei și a Catedrei/Departamentului Chimie.

 

(Visited 11 times, 1 visits today)