- UTM - https://utm.md -

FALCON 9 lansează prima misiune STARLINK

Lansarea mult așteptată a constelației de sateliți Starlink – cea mai mare sarcină încărcată pe SpaceX până în prezent, a avut loc astăzi, 23 mai. Cu racheta Falcon 9 SpaceX de pe complexul de lansare SLC-40 de la Cape Canaveral Air Force Station, Florida, s-a lansat primul lot de 60 de sateliți Starlink. Lansarea a fost întârziată din cauza vânturilor inacceptabile de nivel superior, precum și de o cerință de actualizare a software-ului Starlink, înaintată acum o săptămână.

Configurația sateliților Starlink: Au un design plat și compact care este “mult mai scalabil și mai capabil decât prima sa variantă experimentală”. Fiecare satelit Starlink este echipat cu mai multe antene de mare capacitate, o singură matrice solară – toate concepute pentru a oferi servicii de internet cu intervale mici de latență și de mare viteză în oricare parte a lumii. Propulsoarele lor vor permite fiecărui satelit Starlink să-și mențină în mod independent orbita, să-și ajusteze poziția și să deorbiteze la sfârșitul duratei sale de funcționare.

După lansarea cu succes și a testării pe orbită a doi sateliți demo Starlink, Tintin-A și Tintin-B, în februarie 2018, SpaceX a început să construiască constelații spațiale de internet bazată pe 11,943 sateliți Starlink.

Prima fază a planului de desfășurare Starlink prevedea 1.584 de sateliți la altitudinea 550 km pe orbite înclinate la 53° față de Ecuator și vor fi amplasate în 40 de planuri orbitale diferite de 66 de noduri Starlink per plan.

Pe baza acestui program, vor fi necesare 24 lansări Falcon 9 de 60 de sateliți pentru a finaliza prima fază a implementării Starlink. Altitudinea orbitală de 550 km, după cum se știe, este mijlocul a trei grupuri orbitale planificate pentru constelațiilor globale Starlink.

SpaceX intenționează în prezent să construiască prima constelație la 550 km altitudine și apoi să treacă la desfășurarea celorlalte două locații de altitudini orbitale. În plus, față de constelația de la 550km, o altă constelație la altitudinea de 340 km va cuprinde 7.518 sateliți Starlink, în timp ce locația orbitală de 1.200 km va găzdui 2.841 de sateliți Starlink.

SpaceX intenționează să finalizeze implementarea întregii constelații Starlink până la jumătatea anilor 2020.

Mai multe detalii pe https://www.nasaspaceflight.com/2019/05/first-starlink-mission-heaviest-payload-launch-spacex/ [1]

(Visited 32 times, 1 visits today)