Activitățile propuse pentru ziua a doua a Săptămânii Chimiei la UTM i-au avut în prim-plan pe elevii Liceului Teoretic „George Meniuc” din Chișinău.

Elevii claselor a VIII-a și a XI-a au venit la Facultatea Tehnologia Alimentelor să-și extindă orizontul cunoașterii în materie de chimie, însoțiți de profesoara lor de chimie, Svetlana Borș. Entuziasmați de cunoștința cu studenții și profesorii FTA, dar și cu formabili din cadrul Programului de formare continuă la specializarea „Exploatarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare”, au ținut să viziteze și ei aceste cursuri ținute de conf. univ., dr. Raisa Druță, curioși să afle cum se studiază Chimia apei la catedra universitară.

Liceenii au audiat cu interes și un scurt istoric al catedrelor/Departamentului de Chimie, fondate odată cu înființarea Institutului Politehnic, prezentat de către conf. univ., dr. Ana Verejan, care a condus aceste subdiviziuni în perioada anilor 2007-2018.

După care s-au lăsat frapați de… chimia aplicativă. Impresiile culese în urma experiențelor distractive din  domeniul Chimiei anorganice, demonstrate de către conf. univ., dr. Iurie Subotin, ar putea să-i readucă la FTA nu doar în vizită, ci și în calitate de studenți, la momentul oportun. Cel puțin, asemenea idei au încolțit în gândul lor experiențele distractive „Reacția oglinzii de argint”, „Vulcanul chimic”, „Reacții calitative ale cetonelor”, „Colorarea flăcării de către ionii metalelor de sodiu, potasiu, bariu, litiu, bor” și multe altele de acest fel.

Pe drept cuvânt, chimia, inclusiv cea anorganică experimentală, constituie un izvor nesecat de imaginație și creativitate, iar aici, la UTM, unde se pune mare preț pe aceste calități, liceenii au găsit coeziunea perfectă cu propriile idei și aspirații!

Cu atât mai mult că la FTA experimentele nu se limitează doar în spațiile laboratoarelor. Ecoul acestora s-a resimțit clar și în cadrul excursiei la Centrul de Excelență Oenologic, unde au fost însoțiți de către deja îndrăgitul profesor Iurie Subotin.

(Visited 9 times, 1 visits today)