Cea de-a doua zi a Forumului ISEF – „Industrial Suppliers & Engineering 2019” a demarat cu o conferință internațională dedicată companiilor străine și locale, dar și studenților de la specialitățile tehnice care doresc să cunoască oportunitățile oferite de sectorul automotive – „Autonomous Driving Conference. Competition & Awards”.

În mesajul său inaugural Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii pe domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, Vitalie Tarlev, a menționat: „Guvernul implementează o serie de inițiative fără precedent privind dezvoltarea sectorului IT, automotive și inovații digitale. Avem deja exemple de succes, angajamente publice curajoase și planificăm noi inițiative care să ne facă și mai interesanți ca destinație tehnologică. Faptul că piața și comunitatea reacționează pozitiv la aceste inițiative prezintă un indicator important. Mă bucur că am reușim să transformăm și să adăugăm în peisajul din Republica Moldova câteva industrii noi – industrii care lipseau cu desăvârșire sau care erau în declin și dispăreau, dar astăzi depășesc la cifra de exporturi industriile tradiționale cum ar fi vinificația sau industria ușoară”.

D-sa i-a încurajat pe tineri să-și construiască cariere în aceste domenii de perspectivă, să vină cu idei noi și inițiative. „Noi vom reacționa dinamic, iar împreună putem crea și dezvolta modele care să facă Republica Moldova o destinație investițională tot mai interesantă. Nu suntem bogați în resurse naturale, dar s-a deschis o nouă epocă tehnologică, în care țara noastră poate să-și realizeze potențialul, epocă în care contează tehnologiile, inovația, creativitatea și cunoștințele”.

Viorel Bostan a readus în actualitate criza de cadre cu care se confruntă la ora actuală industria, în special domeniul IT, companiile solicitând în permanență absolvenți de la specialitățile respective. UTM caută să fie în pas cu rigorile pieței muncii, cultivându-le viitorilor ingineri competențe care să îi lanseze cu succes în profesie. Rectorul a reiterat necesitatea unui mecanism clar și transparent de finanțare a universităților, în special a învățământului tehnic, ținându-se cont de faptul că pregătirea unui inginer este mult mai costisitoare decât a unui specialist în domeniul socio-umanistic. Un mecanism care să permită să ne dezvoltăm. Învățământul ingineresc se axează în principal pe componenta practică, iar aceasta necesită  laboratoare dotate, o infrastructură care să corespundă exigențelor actuale. Astăzi industria trece printr-o amplă revoluție digitală și cere specialiști cu abilități digitale avansate. UTM își actualizează cursurile și programele de studii, astfel ca absolvenții să obțină o temelie solidă în specialitate, dar și abilități de dezvoltare personală.

O competență-cheie foarte importantă este și capacitatea de a rezolva probleme, aceasta fiind în opinia dlui rector definiția unui inginer. În acest sens UTM își revizuiește și capacitatea de a livra conținuturi noi, acest obiectiv necesitând o colaborare strânsă, dar și o susținere importantă din partea industriei. Susținere de care UTM beneficiază din partea mai multor companii de top, între care GIZ, partener și evenimentului în cauză, care ne susține în a crea mecanisme de legătură cu industria. Un exemplu elocvent în acest sens îl servește și compania Dräxlmaier, care a deschis un birou de proiectări în campusul Râșcani al Universității, angajând și absolvenți ai UTM și fiind dispuși să se implice și în livrarea de noi conținuturi. Avem o colaborare frumoasă și cu compania Siemens, pe care urmează să o consolidăm prin deschiderea unor noi laboratoare și organizarea unor școli de vară pe baza unor softuri utilizate în inginerie, softuri pe care să le implementăm ulterior cu licențe gratuite în procesul de studii. UTM menține un dialog permanent și cu partenerii de dezvoltare, un exemplu elocvent în acest sens servind și gazda acestui eveniment – Centrul Tekwill, pe lângă care, în colaborare cu USAID și Proiectul de competitivitate din Moldova, acum un an, am deschis și FabLab-ul, care este dotat cu echipamente necesare pentru prototiparea inclusiv a mașinilor cu comandă numerică. Ne bucurăm că apar și inițiative din partea studenților și a cadrelor didactice care să ne „rupă” de modelul clasic de desfășurare a orelor, context în care aș menționa diverse proiecte, concursuri studențești, care se desfășoară adeseori în afara orelor de curs, unul dintre acestea fiind inclus și pe agenda ISEF – „Autonomous Driving”, organizat de către studenți în colaborare cu MicroLab – o experiență care, cu siguranță, va servi drept model și pentru celelalte facultăți ale UTM.

Pe scena ISEF-2019 au urcat mai multe nume mari din industria automotive, care s-au expus în contextul compartimentului „Product Development fot Autonomud Driving Vehicles” – „Dezvoltarea produselor pentru vehicule autonome”: Andrei Bragarenco – directorul Clubului Ingineresc MicroLab; Mihai Gorgos – directorul Arobs Software; Cristi Irimia – Siemens Industrial Software; Andrei Costache – Continental Automotive Romania; Ciprian Lapa – Managing Director, Iași R&D Head Osram Continental; Mofassir ul Islam Arif – Machine learning, University of Hildesheim, vW R & D project. Vorbitorii și-au manifestat admirația față de tinerii pasionați de inginerie, studenți ai specialităților tehnice, exprimând interesul companiilor și instituțiilor pe care le reprezintă de a interacționa și invita tinerii să profite de oportunitățile oferite de industria auto, care se dezvoltă activ în lume și implicit în Republica Moldova.

(Visited 8 times, 1 visits today)