Cel mai grandios eveniment din domeniul industrial și ingineresc – Industrial Suppliers & Engineering Forum-2019, a culminat cu un Târg de Cariere în Inginerie și Tehnologie. Acesta a întrunit companii naționale și internaționale care și-au anunțat  posturile vacante și au prezentat oferte de joburi pentru absolvenți și profesioniști. 

Peste 200 de reprezentanți ai companiilor naționale și internaționale, ÎMM-urilor cu activitate industrială aflate  în căutare de specialiști au atras atenția a cca 400 de studenți de la specialitățile tehnico-inginerești din cadrul UTM, interesați de oportunitățile de muncă acasă. Ofertele de joburi venite din partea unor mastodonți în domeniu, cum ar fi Continental Automotive, Siemens Industrial Sofware, Arobs Software,Ellation, Edenred,Cris Hermetic Pumps, Mod-Engineering, Amdaris, Dräxlmaier, SEBN etc. au fost extrem de oportune, mai ales ținând cont de faptul că cei mai tineri specialiști în domeniu se află acum în pragul absolvirii facultății și își doresc cu tot dinadinsul să facă un pas mare, cu dreptul, în carieră.

„Sunt onorat să vorbesc în fața companiilor care reprezintă industria locală și internațională”, a declarat în debutul zilei a doua a forumului Vitalie Tarlev, secretar de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii, subliniind că asemenea evenimente contribuie negreșit la dezvoltarea sectorului industrial și ingineresc al țării.

Ruxanda Dumitrescu, director Market Entry & Business Consulting, Camera de Comerț româno-germană: „Alături de noi au fost prezente companii românești și germane, care au realizat contacte importante cu companiile din Moldova. M-a impresionat numărul mare de tineri și entuziasmul lor. Ne bucurăm că în industria din Moldova, în special în sectorul de automotive, se fac pași importanți de dezvoltare”.

Ion Grosu, reprezentant compania Cris Hermetic Pumps: „Am discutat cu zeci de studenți, potențiali ingineri, care și-ar dori să se angajeze. Am rămas surprins sa găsesc că aceștia sunt foarte bine pregătiți, mai mult, sunt și dornici de a-și continua carierele în inginerie. Le-am prezentat ofertele de muncă disponibile în compania noastră și i-am îndemnat să ne viziteze la uzina din Chișinău. Mi s-au părut cu potențial și mă bucur că sunt interesați de domenii mai specifice, precum cel hidrotehnic  în care activăm noi.”

Radu Melnic, șef Centru Ghidare în Carieră, UTM: „Scopul acestui eveniment a fost crearea unei legături directe dintre angajatori și potențiali angajați. Este o oportunitate pentru ambele părți, în contextul în care în Republica Moldova exista cca 4000 de locuri de muncă în domeniul ingineresc care rămân vacante. Ne bucurăm să fim organizatorii unui eveniment dedicat atât ÎMM-urilor în căutare de specialiști, cât și studenților, interesați de dezvoltarea lor profesională aici, acasă, în Moldova”.

Târgul de Cariere și-a găsit continuare, în aceeași zi, în organizarea Ușilor Deschise de către  Grupul DRÄXLMAIER – furnizor internaţional cu sediul în Germania, cu peste 60 de locaţii în peste 20 ţări și peste 60.000 de angajați, care a organizat un tur de orizont în incinta biroului de proiectare DSM Office Chisinau. Mesajul de bun venit a fost destul de convingător: „La DRÄXLMAIER Group ne concentrăm pe inițiativă și creativitate. Angajații noştri au libertatea de a gândi și acţiona într-o manieră antreprenorială. În același timp, îi încurajăm să contribuie în mod activ la succesul companiei prin sugestii de îmbunătățire a calității. Fiind o companie de Familie, acționăm întotdeauna în conformitate cu valorile noastre, care sunt ferm ancorate în cultura companiei noastre.”

De asemenea, participanții la Târgul de Cariere au fost ghidați și în vizite la FabLab, care se consideră a fi mai mult decât un atelier de producție, ci mai curând un spațiu de creație în cadrul căruia arhitectura se îmbină cu industria constructoare prin utilizarea programelor de modelare 3D și a utilajelor de prelucrare tip CNC – o așa-zisă „materialitate digitală”. Participanții au vizitat atelierul Clubului ingineresc MicroLab, atelierele de prototipare și Atelierul 99 – 3D Printing.

S-a lăsat cu impresii de nedescris și excursia la Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, unde participanții au descoperit o lume cu totul nouă,  în care creația inginerească e la ea acasă.

ISEF-2019 a culminat cu un event paralel despre dezvoltarea resurselor umane prin prisma învățământului dual și prezentarea mai multor istorii de succes – un workshop organizat la Tekwill de Camera de Comerț și Industrie a RM, cu suportul Agenției de Cooperare a Germaniei (GIZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

(Visited 2 times, 1 visits today)