Ziua de 15 mai 2019 a adus, din nou, pe tapetul industriei autohtone, imaginea de mare perspectivă a Universității Tehnice a Moldovei. După un lung șir de activități organizate întru susținerea învățământului superior tehnico-ingineresc și implicit a domeniilor spre care ne orientăm prin pregătirea tinerilor ingineri, UTM a adus în atenția publicului un nou eveniment de rezonanță – Industrial Suppliers& Engineering Forum (ISEF), considerat cel mai grandios eveniment din domeniul industrial și ingineresc.

Reprezentanți ai structurilor guvernamentale, instituțiilor publice, mediului de afaceri, specialiști cu renume din cadrul a peste 80 de companii autohtone și 16 companii internaționale din domenii precum prelucrări mecanice, procesarea maselor plastice, electronică, electromecanică, proiectare de produs și procese, software development,  producerea materialelor de împachetare, servicii de transport și logistică, Business Services Providers și IT services, dar și profesori,  și-au înregistrat prezența la acest forum de promovare a dezvoltării industriale a Republicii Moldova. Participanții au folosit acest prilej deosebit pentru a se informa din prima sursă  despre oportunitățile existente de angajare, dezvoltare, afirmare, dar și a beneficia de posibilitatea unui dialog privat-privat sau public-privat și a stabili relaţii cu companii internaţionale.

În mesajul său de salut,  Secretarul General de Stat, Iulia Costin, a menționat că acest Forum reprezintă un loc de interacțiune, schimb de experiență și enunțare a dificultăților specifice comune între reprezentanții companiilor industriale.

– Evenimentul de astăzi constituie o platformă deosebită pentru desfășurarea unui dialog deschis și constructiv între oamenii de afaceri moldoveni și cei de peste hotare, dar și o oportunitate excelentă de atragere a investițiilor străine și de promovare a imaginii țării. Aș dori că în cadrul acestui Forum să se cristalizeze parteneriate concrete,  IMM – urile autohtone să devină furnizori de servicii și produse auxiliare, să-și îmbunătățească competitivitatea, astfel încât să fie posibilă integrarea acestora în lanțurile valorice a companiilor internaționale pentru acces pe piața globală”, a menționat Iulia Costin.

Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI), a declarat că evenimentul organizat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) reprezintă un loc de interacțiune, schimb de experiență  între reprezentanții companiilor industriale. În context, domnia sa a evidențiat oportunitățile pe care le oferă CCI IMM-urilor locale: instituția camerală are peste 1200 de membri, 85 la sută dintre aceștia reprezintă IMM-uri, care participă cu regularitate la cursuri de instruire, seminare, târguri și expoziții, misiuni economice peste hotare etc., organizate de Camera de Comerț și Industrie a RM.

Directorul executiv al FIA – Foreign Investors Association in the Republic of Moldova, Ana Groza, a salutat inițiativa organizatorilor Forumului ISEF-2019 de a integra IMM-urile naționale în lanțurile de valoare globală prin interacțiunea cu investitorii străini, care efectuează activități industriale și de inginerie în Republica Moldova, dar și faptul că evenimentul reprezintă o platformă excelentă pentru dialogurile public-privat şi privat-privat , dar și pentru schimbul de experienţă şi stabilirea relațiilor de parteneriat.

De asemenea, participanții la Forum au fost salutați de către Florian Setz, șef-adjunct al Misiunii, Ambasada Germaniei în Republica Moldova; Petru Gurgurov, director, Organizația de Dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM); Ion Tornea, director, Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP); Serghei Martinov, Offer Management Director, Metro Cash & Carry; Ruxandra Dumitrescu, AHK România, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană; Doina Bârsan, PwC România, programul FMEP România & Moldova.

Industrial Suppliers & Engineering Forum se desfășoară sub egida Guvernului Republicii Moldova, având ca organizatori Ministerul Economiei și Infrastructurii, Organizația pentru dezvoltarea sectorului IMM – ODIMM, Universitatea Tehnică a Moldovei, Clubul ingineresc MicroLab.

(Visited 15 times, 1 visits today)