Lideri și liber profesioniști, entuziaști și speakeri de top din Moldova și Europa au adus în prim-plan subiecte fierbinți și viziuni inovatoare în domeniul securității cibernetice, creând la Tekwill un spațiu liber (real), pentru abordarea diverselor subiecte și soluții de securizare a mediului informațional (virtual) – InfoSec Meetup.

Având în vizor subiecte și soluții de securizare a mediului informațional, de prevenire şi combatere a agresiunilor din spațiul virtual, evenimentul organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei și Comunitatea InfoSec Moldova, în parteneriat cu IP „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, a subliniat că asigurarea securității informaționale constituie astăzi o preocupare importantă atât pentru  serviciile de informații, cât și pentru mediul academic. Tocmai de aceea s-a dorit a fi nu doar o tribună a specialiștilor în domeniu, dar și o ușă deschisă pentru tinerii care aspiră să îmbrățișeze o carieră în acest mediu aflat într-o ascensiune continuă, aceștia fiind încurajați să se alăture și să-și aducă cu ei și laptopurile pentru ca subiectele abordate să-și găsească instantaneu soluțiile practice.

Agenda evenimentului a inclus abordarea unor stringente subiecte în domeniu: securitatea informațională, securitatea aplicațiilor WEB, ingineria inversă, analiza programelor malițioase și bineînțeles răspunsuri privind atacurile cibernetice. Precum se preconiza, cei mai privilegiați participanți s-au dovedit a fi tinerii interesați de tehnologii, inovații și securitate cibernetică, în sensul că au avut posibilitatea să interacționeze cu specialiști notorii din Moldova și Europa, să asiste la un impresionant schimb de experiență între aceștia și să se bucure de oportunitățile de colaborare multidimensională, oferite de către unii dintre ei. Activitățile  inițiate în cadrul InfoSec Meetup au culminat cu o impresionantă competiție CTF (Capture the Flag), în cadrul căruia cei care au dorit să învețe și să-și extindă experiența au fost puși la încercări „securizate”.

Solicitat să se pronunțe în ce măsură evenimentul a reușit să-și atingă scopul, directorul  Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Serghei Popovici, a declarat:

– Evenimentul a amintit încă odată cât de importantă este asigurarea securității tehnologiilor informaționale și securitatea oamenilor în mediul virtual, cât de semnificant este să le vorbești oamenilor și să-i ții informați cu toate schimbările și inovațiile ce se produc în acest domeniu. Am promis că vom fi mai aproape de cetățeni și asta facem. Ne bucurăm de prezența unui larg auditoriu la acest eveniment, de implicarea și interesul pe care participanții l-au manifestat vis-a-vis de cultura securității informaționale și sfera tehnologiilor informaționale.

Participanții la eveniment au apreciat suportul necondiționat oferit de administrația UTM și nemijlocit de către rectorul, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, și prorectorul pentru informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare, Dinu Țurcanu, precum și buna organizare și implicarea plenară a moderatoarei Ecaterina Nemerenco, grație căreia evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă underground, total captivantă.

 

(Visited 17 times, 1 visits today)