Se spune că un arhitect trebuie să ştie să deseneze, geometrie, ceva optică, calcul, muzică, filozofie, astronomie… Chiar dacă nu toate dintre aceste științe se studiază la modul direct la UTM, o fire creativă poate surprinde în știința ingineriei cărările ce l-ar conduce să se afirme, să se impună.  Privită din acest unghi, competiția „Rube Goldberg” ar fi provocarea perfectă.

A și fost, pentru echipa Facultății Urbanism și Arhitectură. Viitorii arhitecți Căti-Cătălina Nistor, Valeria Costin, Ana Mânăscurtă, Cristina Șincari (gr. ARH-152),  David Chiracosean (gr. ARH-151), care urmează programul de studii „Arhitectura”, împreună cu Mihaela Dușa și Alexandru Mazur, elevi ai Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chişinău, sub egida mentorului lor Sorina-Nicoleta Grati, lector în cadrul Departamentului Arhitectura, au construit o mașinărie, din care transpărea cert… flerul de arhitect. Acesta le-a sugerat să includă mai multe clădiri ale Alma Mater, reprezentând blocul central și corpurile de studii ale facultăților UTM, inclusiv cel al FUA. Iar legătura între acestea a fost asigurată de mai multe reacții în lanț, caracteristice dispozitivelor „Rube Goldberg”, în urma cărora au fost dezvăluite date importante din istoria UTM: de la anul fondării Institutului Politehnic – 1964 până la aniversarea de 55 de ani, cifra respectivă fiind imprimată de asemenea foarte creativ, în stil ingineresc, cu fonturi reprezentând niște roți dințate.

Creativitatea și flerul de arhitect al membrilor echipei au fost apreciate de juriul competiției cu o Diplomă de mențiune.

Felicitări, dragă FUA!

(Visited 20 times, 1 visits today)