Liceenii bălțeni – studenți pentru o zi la Expoziția „Creația deschide Universul”

Sutele de liceeni sosiți din toate localitățile republicii la UTM, însoțiți de profesori și părinți, au putut găsi răspunsuri exhaustive la multiplele întrebări ce-i frământă în cadrul lecțiilor publice, atelierelor interactive și work-shopurile organizate în cadrul Expoziției „Creația deschide Universul”.

Ediția din anul curent a Expoziției și-a extins la propriu limitele atât în ceea ce privește tematica lucrărilor etalate, problemele abordate, locația care a găzduit evenimentul, dar și numărul de liceeni care au manifestat un interes deosebit pentru inginerie-creație-inovație.

Grație vizitelor efectuate anterior în numeroase licee din diferite localități ale republicii de către o echipă consistentă a Centrului Universitar de Informare şi Ghidare în Carieră (CEGHID) al UTM,  liceenii au aflat din prima sursă despre organizarea Expoziției și în ce măsură aceasta reprezintă interes pentru ei. Precum se vede, mesajul a ajuns perfect la publicul-țintă, liceenii conștientizând importanța științelor tehnico-inginerești în formarea unor specialiști solicitați pe piața muncii, precum și a domeniului ingineriei care constituie o sursă vitală pentru relansarea și dezvoltarea economiei.

În pofida timpului ploios de afară, campusul universitar Râșcani a fost invadat de tineri care au format cărări vii spre Centrul de Excelență Tekwill, unde avea să fie inaugurat evenimentul. Autocare cu elevi de la Hâncești, Cahul, Ialoveni, Strășeni, Criuleni, Orhei, Nisporeni, Telenești, delegați de către Direcțiile raionale de învățământ, își țineau drumul în acea dimineață spre UTM.

Iar gestul autorităților de resort de la Bălți am vrea să-l menționăm într-un mod aparte. Răspunzând dorinței fierbinți a elevilor de la liceele teoretice „George Coșbuc”, „Vasile Alecsandri”, „Lucian Blaga”, „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, „Ștefan cel Mare”, „Mihail Lomonosov”, „Dimitrie Cantemir”, „Nikolai Gogol”, au organizat deplasarea acestora la UTM cu un autocar local și ne-au solicitat să găsim posibilitatea de a-i găzdui pe cel puțin două zile pentru a putea participa la toate activitățile preconizate în cadrul Expoziției. Mai mult, liceenii bălțeni și-au dorit să beneficieze și de statutul de „Student pentru o zi al UTM” – pentru a lua cunoștință îndeaproape cu tot ce înseamnă această instituție, unica de profil ingineresc: campusuri, auditorii, laboratoare, centre, ateliere, bibliotecă, planetariu,  ONG-uri studențești etc., etc.

Bineînțeles, administrația UTM a răspuns cu bucurie la acest apel. Liceenii de la Bălți au fost primiți cu brațele deschise, cazați în căminul-hotel al studenților de excelență și asigurați cu hrană la cantina Universității. Iar ei ne-au răsplătit cu o prezență activă la toate activitățile organizate și acum, pare-se, ne despart doar… câteva examene de BAC, căci decizia lor e ca și cum luată: își vor continua studiile la UTM, cu siguranță.

(Visited 5 times, 1 visits today)