Inaugurarea Expoziției „Creația deschide Universul”, ediția a IX-a

UTM și-a deschis azi larg ușile pentru a găzdui cea mai mare expoziţie anuală a lucrărilor studenților, masteranzilor, doctoranzilor și profesorilor – „CREAŢIA DESCHIDE UNIVERSUL”, ajunsă la a IX-a ediție. Etalând sute de exponate în diverse domenii tehnico-inginerești și ale industriilor creative, expoziția este dislocată în centrele de excelență și blocurile de studii din campusul universitar Râșcani.

În prezența a sute de elevi din toate localitățile republicii, studenți, părinți, profesori, oficiali, specialiști de marcă din diverse domenii tehnico-inginerești și industriile creative, dar și oaspeți de peste hotare, Expoziția a fost inaugurată cu mult fast în incinta Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill.

Rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, a salutat entuziasmat participanții, prezentând cu mândrie oaspeții de onoare ai evenimentului: Monica Babuc – ministru al Educației, Culturii și Cercetării; Andrei Popa – director general-adjunct al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală; Vitalie Tarlev – secretar de stat pe domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor; Veaceslav Kunev –președinte al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC); Marin Ciobanu – administratorul Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, președinte al Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare (APIP); Sergiu Popovici – director al Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică; Natalia Spânu – șef al Centrului pentru Securitatea Cibernetică CERT-GOV-MD; Nicolae Balaur – pretor al sectorului Râșcani, Chișinău; Veaceslav Frunze – administrator al întreprinderii de stat MoldATSA; Ion Tighineanu – președinte al Academiei de Științe a Moldovei; Marcel Raducan– președinte al Consiliului Concurenței al Republicii Moldova. Rectorul a subliniat că prezența masivă, de altfel an de an, a oficialilor la această Expoziție denotă în mod cert importanța evenimentului, dar și a domeniilor studiate la UTM și care se regăsesc cu prisosință în lucrările etalate.

Un moment solemn al festivității de inaugurare l-a constituit salutul robotului Ion, vedeta Festivalului Innovatic Fest, care a întins grațios mâna către rectorul Viorel Bostan, salutându-l și dorind mult succes Expoziției. Fiind legat cu rețeaua mondială de internet, robotul Ion și-a etalat „aptitudinile”, coborând în sală și conversând cordial cu participanții, demonstrând cunoașterea impecabilă a limbilor engleză și rusă, capacitatea de a răspunde la orice întrebare și distrând publicul prin interpretarea a diverse melodii.

Agenda evenimentului include o vastă suită de activități, cu despre care vom reveni pe parcurs.

 

(Visited 63 times, 1 visits today)