În Parcul muzeu al tehnicii în aer liber vom avea și o casă demonstrativă

Partenerii din sectorul Eficiență Energetică au răspuns la apelul administrației UTM, în particular al prorectorului responsabil de parteneriate instituționale, Dinu Țurcanu, și au dat start, pe 12 aprilie, lucrărilor de construcție în Parcul dendrologic – muzeu al tehnicii în aer liber al Universității Tehnice a Moldovei a unui valoros obiect pentru procesul de studii, dar și de cercetare – „Casă demonstrativă”, cu tangențe în domeniul PassiveHouse, EnergyEfficiency, GreenBuilding.

Această nouă bijuterie a parcului-muzeu reprezintă primul obiectiv gen casă pasivă și va fi localizată în imediata apropiere de Stela UTM – simbol al învățământului tehnic, completând impresionanta galerie de exponate etalate în aer liber, prin care UTM tinde să readucă în atenția publicului istoria creației inginerești – de la sculptura Gânditorului, simbol al gândirii creative a societății umane, și  piese ce simbolizează primele invenții ale Omului, cum ar fi aprinderea focului prin scânteie, până la cele mai moderne și ingenioase inovații.

Cele mai multe dintre acestea au fost create sau reconstituite de către studenții și profesorii Universității sau descoperite în diferite locuri și salvate din neantul uitării.

Mostra teascului moldovenesc, sculptată în piatră, primul tractor apărut pe meleagurile noastre, alături de primul tractor moldovenesc lansat în 1964, găsit și restaurat de către studenții UTM, ne readuc la sorgintea și tradițiile noastre autohtone.

Tot aici pot fi admirate și elicoptere, tramvaie din secolul trecut. Unul din tramvaie este cu totul neobișnuit – tras de doi cai de fier, reprezintând creația absolvenţilor specialității „Design interior” Alexandru Coicev, Marcel Botnaru, Doina Coval şi Sergiu Racu, executată în cadrul tezei de licență, are și o vădită conotație istorică. Cei doi armăsari de doi metri înălțime, construiți din aproape o tonă de fier vechi, tractează imaginar un tramvai, readucând în memoria noastră renumitul tramvai tras de cai, care circula în Chişinău pe strada centrală Alexandru cel Bun (azi – bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt) în anii ’30-’40 ai secolului trecut.

În mijlocul parcului apare în prim-plan irepetabilul havuz cu sculpturile din oțel ale celor 12 semne zodiacale, al cărui concept a fost elaborat în cadrul tezei de licență de către absolventa specialităţii „Design industrial”, Claudia Pântea.

Până și unele bănci instalate aici reprezintă niște creații inedite. Întruchipând două simboluri universale împletite, al inimii și al infinitului, și supranumite „Băncile îndrăgostiților”, acestea au fost menite inițial să devină o bijuterie modernă a Castelului Château de la Huardière ce datează de prin 1850. Au fost realizate de către Mihai Stamati, lector universitar la Catedra „Design Industrial şi de Produs”, în cadrul proiectului „Le gardien des souvenirs”, derulat în 2009 în Franța. După ce au câștigat meritul de a fi multiplicate pentru amplasare în locurile publice din Paris, au fost produse într-o ediție limitată și pentru „a sta la garda unor amintiri” în parcul-muzeu al UTM.

Parcul dendrologic al UTM a fost conceput în anul 2004, la iniţiativa acad. Ion Bostan, rector al UTM în perioada 1992-2015, ca un muzeu al tehnicii în aer liber.

(Visited 219 times, 1 visits today)