Facultatea Tehnologia Alimentelor a avut oaspeți de seamă. Chef Enza Barbaro, președintele Federazione Italiana Cuochi (FIC – Delegazione Romania) Federatia Bucătarilor Italieni – Delegația România, și secretarul general Giovanni Baldantoni, au pășit pragul FTA însoțiți de un oaspete drag și mereu binevenit la UTM – Ambasadoarea Italiei la Chișinău, E.S. Valeria Biagiotti.

Cu această ocazie, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, rectorul UTM, i-a acordat Excelenței Sale, Valeria Biagiotti, Ambasciata d’Italia a Chisinau, distincția supremă a UTM – „Insigna de Onoare”, Certificatul de Apreciere  și  moneda comemorativă din argint dedicată aniversării a 80-a de la naşterea regretatului Mihai Marinciuc, conferențiar la Catedra de fizică a UTM, un specialist notoriu, promotor şi organizator al învățământului în domeniul fizicii – în semn de recunoștință a contribuției valoroase de promovare a UTM la nivel internațional și susținerii continue a Facultății Tehnologia Alimentelor. De asemenea, Certificate de Apreciere din partea Administrației UTM au fost oferite și reprezentanților FIC-România, Enza Barbaro, Giovanni Baldantoni și Oxana Nascu.

În semn de răspuns, Federația Bucătarilor Italieni a oferit Certificate de Apreciere mai multor reprezentanți ai UTM: prof. univ., dr. hab. UTM Viorel Bostan, rector; conf. univ., dr. Vladislav Resitca, decanul Facultății Tehnologia Alimentelor, conf. univ., dr. Rodica Siminiuc,  șef Direcția Doctorat și Postdoctorat UTM, conf. univ., dr. Aurica Chirsanova, șef Departamentul Alimentație și Nutriție, altor cadre didactice.

Vizita oaspeților italieni a fost un răspuns la invitația Departamentului Alimentație și Nutriție, din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor, adresată celebrilor bucătari italieni Enza Barbaro și Giovanni Baldantoni, buni cunoscători ai tradițiilor românești, de a prezenta studenților FTA o lecție de „Cucina mediterranea” – o incursiune în bucătăria tradițională italiană, cu un accent deosebit pe dieta mediteraneană și stilul sănătos de viață.

Studenții au avut astfel fericitul prilej de a se familiariza cu patrimoniul gastronomic mondial – bucătăria mediteraneană; cu ingredientele unei alimentații sănătoase și numeroasele beneficii ale acesteia pentru organismul uman, oaspeții având să sublinieze în context că „Dieta mediteraneană fiind un punct de reper pentru toată lumea, suntem aproape obligaţi să facem asta”.

S-a propus și studierea unuia dintre cele mai solicitate produse al bucătăriei italiene, dar și al celei românești – făina, studenții învățând efectiv cum se pregăteşte coca pentru paste, ce grad de umiditate trebuie să aibă şi care sunt ingredientele (considerând că ingrediente pot fi odată făina şi ouăle, dar de altfel trebuie să fie doar făină de grâu dur). A urmat și o incursiune specială în caracteristicile, similitudinile și deosebirile între diversele tipuri ale acesteia. De exemplu, dintre făina de grâu dur şi făina 00 sau altfel de făină – cunoștințe foarte utile și pentru confecționarea și prepararea pastelor artizanale. Cu aceste cunoştinţe ei pot să pregătească paste proaspete la orice ocazie. Pentru că pastele proaspete au alt conţinut nutritiv, sunt mai digerabile şi mai sănătoase într-o alimentaţie corectă.

A fost firesc ca un asemenea curs să finalizeze cu un superb master-class, axat de asemenea pe preparate făinoase. Deschiderea bucătarilor și interesul deosebit manifestat de studenți ne dă încrederea să avem și la noi bucătari sau profesioniști în gastronomia mediteraneană.

 

(Visited 16 times, 1 visits today)