Pe 10 aprilie 2019, un grup de studenți ai Programului de studii Drept, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, împreună cu dr., conf. univ. Viorica Ursu, a participat la cea de-a doua ediție a Cafenelei juridice – un proiect marca ELSA Republic of Moldova, în cadrul căreia au abordat un subiect specific – „Malpraxis-ul”.

Această ediție le-a adus în prim-plan pe doamna Olesea Doronceanu, avocat în cadrul Institutului pentru Drepturile Omului din R. Moldova, și doamna Rodica Rusu Gramma,  dr., conf. univ. la USMF „N. Testemițanu”.

Într-o atmosferă relaxată,  invitaţii şi studenții de la drept și  medicină  au elucidat  într-un dialog constructiv dilemele practice, dar și legale ale acestei infracțiuni. Din punct de vedere legal, malpraxis-ul este o greșeală, or o neglijență profesională ce putea fi evitată  și care a avut drept rezultat vătămarea  sănătății, a integrității corporale sau chiar pierderea vieții pacientului.

În Republica Moldova nu există o legislație specifică malpraxis-ului, care să stabilească,  dar  și să reglementeze clar răspunderea instituțiilor medicale sau a medicilor și a asistenților medicali. În instanța de judecată, pentru a stabili cazul de malpraxis, este necesar să se facă dovada greșelii sau erorii medicale. Astfel, eroarea medicală este activitatea sau în activitatea conștientă a prestatorului de servicii de sănătate soldată cu moartea sau dauna cauzată sănătății  pacientului din imprudență,  neglijență sau lipsă de profesionalism (Legea privind drepturile şi responsabilităţile pacientului nr.263 din 27.10.2005).