Pe 10 aprilie 2019, un grup de studenți ai Programului de studii Drept, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, împreună cu dr., conf. univ. Viorica Ursu, a participat la cea de-a doua ediție a Cafenelei juridice – un proiect marca ELSA Republic of Moldova, în cadrul căreia au abordat un subiect specific – „Malpraxis-ul”.

Această ediție le-a adus în prim-plan pe doamna Olesea Doronceanu, avocat în cadrul Institutului pentru Drepturile Omului din R. Moldova, și doamna Rodica Rusu Gramma,  dr., conf. univ. la USMF „N. Testemițanu”.

Într-o atmosferă relaxată,  invitaţii şi studenții de la drept și  medicină  au elucidat  într-un dialog constructiv dilemele practice, dar și legale ale acestei infracțiuni. Din punct de vedere legal, malpraxis-ul este o greșeală, or o neglijență profesională ce putea fi evitată  și care a avut drept rezultat vătămarea  sănătății, a integrității corporale sau chiar pierderea vieții pacientului.

În Republica Moldova nu există o legislație specifică malpraxis-ului, care să stabilească,  dar  și să reglementeze clar răspunderea instituțiilor medicale sau a medicilor și a asistenților medicali. În instanța de judecată, pentru a stabili cazul de malpraxis, este necesar să se facă dovada greșelii sau erorii medicale. Astfel, eroarea medicală este activitatea sau în activitatea conștientă a prestatorului de servicii de sănătate soldată cu moartea sau dauna cauzată sănătății  pacientului din imprudență,  neglijență sau lipsă de profesionalism (Legea privind drepturile şi responsabilităţile pacientului nr.263 din 27.10.2005).

(Visited 41 times, 1 visits today)