Opera maestrului Gh. Vrabie – instrument de dialog între generații

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la nașterea artistului plastic Gheorghe Vrabie, un maestru al graficii de carte și de șevalet, picturii în ulei și monumentale, artei decorative, heraldicii și numismaticii, dar și cercetător în domeniul artelor plastice.

Opera sa valoroasă având mai multe tangențe cu domeniile studiate la UTM, dna Victoria Rocaciuc, conf. univ., dr. la  Facultatea Urbanism şi Arhitectură, a ținut să continue tradiția de a crește studenții de pe băncile liceului și i-a invitat pe elevii claselor superioare ale Liceului Teoretic „Miguel de Cervantes” la o discuție despre viața și opera regretatului maestru.

Și locul întâlnirii a fost ales pentru a predispune spre o contemplare profundă a subiectului propus spre dezbatere – într-un sălaș de cărți, la Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”. Cercetător științific în domeniul artelor, autorul monografiei „Artele plastice din Republica Moldova în contextul sociocultural al anilor 1940-2000”, dna Victoria Rocaciuc i-a familiarizat pe elevi cu viața și opera lui Gheorghe Vrabie, diversele aspecte ale creației acestui nume notoriu din arta plastică națională, inițiindu-i în arta graficii de carte, tehnicile de lucru în domeniul graficii, le-a prezentat și secvențe video despre cărțile în care se regăsesc exemple ale graficii marelui plastician, care îmbină într-un mod elegant elemente ale desenului din natură cu cele decorative și în care se evidențiază trăsăturile artei românești și universale, antice, medievale, moderne și contemporane.

Însoțiți de profesoara lor de istorie, Parascovia Mândrescu, elevii au fost impresionați să afle că operele maestrului Vrabie pot fi găsite în muzeele de artă şi colecţiile particulare din mai multe țări ale lumii, iar lucrarea grafică de șevalet „Arborarea pavilionului” din ciclul „Hipism” se află în colecțiile Galeriei „Tretiakov” din Moscova. Este și autorul Stemei de Stat a Republicii Moldova, al Stemei și Drapelului municipiului Chișinău, al valutei naționale, fiind supranumit „tatăl leului moldovenesc”. Trezind un interes deosebit din partea elevilor, opera sa și-a confirmat statutul de „instrument de dialog între epoci și generații”.

[av_gallery ids=’52085,52086,52087,52088,52089,52090,52091′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’7′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ av_uid=’av-myrmsz’ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU