Cu lecții pe podgorii – așa se cresc vinificatorii la UTM

O prelegere despre aspectele biotehnologice în enologie ținută de un profesor-academician pe podgoriile pitorești ale Vinaria Poiana ar fi un vis pentru mulți specialiști începători în domeniu. Iată însă că la UTM se împlinesc și asemenea vise, studenții Filierei francofone „Technologies Alimentaires” din cadrul Departamentului Alimentație și Nutriție, FTA având parte de o asemenea ocazie oferită de acad., prof. univ. Boris GAINA.

Un bun cunoscător al acestor locuri, dar și un veritabil maestru al vinificației, profesorul-academician i-a invitat pe studenți să urce pe creasta unui deal, dorind să le arate „pe viu” că în asemenea condiții, la altitudinea de 80-100 metri, îndrăgitele soiuri de masă sunt extrem de vulnerabile. De exemplu, sunt mai puțin rezistente la ger. E un specific al acestor locuri. Văile care se întind în față, atât de splendide și pitorești, pe parcursul anului sunt supuse unor grele încercări. Toamna târziu și primăvara devreme ele atrag curenți arctici, prezentând un mare pericol pentru vița-de-vie, care în aceste perioade fie că sloboade primele vlăstare, fie că ne bucură deja cu struguri formați – atacate de grindină, vlăstarele, apoi și strugurii își pierd calitatea. În aceste condiții se și testează măiestria vinificatorilor de la Vinăria Poiana, care au descoperit secretul creării unui vin de calitate, indiferent de relief, condiții meteo și alte circumstanțe.

Secretul stă de fapt la suprafață. Solul propriu-zis, din care își trag seva rădăcinile butucilor, e unul din marile secrete. Este pe drept cuvânt unul special, iar calitatea lui nu seacă tocmai pentru că în acest sens aici se depun eforturi consistente. Tot ce se selectează de pe aceste podgorii se prelucrează aparte și se distilează. Iar resturile se încorporează în sol ca îngrășământ organic. Procesul este unul continuu, an de an reluându-se același cerc.

Coborând în halele de producere, studenții aveau să descopere și alte taine ale vinificatorilor de aici, pe care aceștia nici nu le ascund, făcându-și din ele un stil de viață, trăind mereu din și în această mare pasiune pentru crearea vinului de calitate. După triere, strugurii sunt transportați pe un transportor vertical spre zdrobitor. Dar, înainte de zdrobirea bobițelor, utilajul tehnologic performant înlătură ciorchinele și mai departe în drumul spre procesare merg doar bobițele selectate, curate…

Ar mai fi de spus câteva cuvinte și despre… temperaturi. Aici se lucrează la temperaturi joase,  care se mențin constante grație sistemului automat de reglare. Lucrul acesta nu se face de dragul contrastului cu fierbințeala razelor de soare. Temperaturile reduse permit evitarea procesului de oxidare a strugurilor, mustului și vinului. La care se adaugă și multe alte aspecte și detalii care fac din această mare muncă o artă. Arta vinului de la Vinăria Poiana.

De altfel, pe podgoriile satului Ulmu înflorește o zonă delimitată de eco areal. Sat cu tradiții și datini, așezat la poale de codri seculari, în apropierea unor izvoare liniștite, prima atestare a căruia datează din 1502, istoria confirmă că vița-de-vie era pentru băștinași un mod de a-și perpetua cultura, obiceiurile, dragostea față de natură și origini. Aici, în mijlocul unei poiene minunate, a răsărit Vinăria Poiana, pentru care vița-de-vie se cultivă ca pe timpuri, fără pesticide și îngrășăminte chimice, secretul vinului stând în struguri și în pasiunea celor care îi cultivă. În podgoriile vinăriei a fost filmat și „O șatră urcă la cer”, regizat de celebrul regizor moldovean Emil Loteanu. În apropiere sunt și 3 mănăstiri frumoase. De pe aceste meleaguri pitorești își au izvorul și apele râului Botna… Legenda spune că într-o zi de toamnă aurie pe podgorie a venit un cerb frumos. Mâncând din strugurii dulci, și-a încâlcit coarnele în vița-de-vie. Geamătul său a atras culegătorii, care l-au ajutat să se elibereze. Cerbul a fugit spre pădure, dar la marginea acesteia s-a oprit și i-a privit pe oameni cu recunoștință. De aici și chipul cerbului sprințar ca simbol al podgoriei de la Ulmu.

Vă recomandăm cu încredere să vizitați aceste locuri și bijuteria specială a acestora – Vinăria Poiana!

[av_gallery ids=’52000,52001,52002,52003,52004,52005,52006,52007,52008,52009,52010,52011,52012,52013,52014,52015,52016,52017,52018,52019,52020,52021′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’11’ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ av_uid=’av-uisl1a’ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU