Prof. univ., dr. hab. al UTM Oleg LUPAN – profesor invitat la cea mai prestigioasă universitate din Franța

Distinsul nostru coleg, prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN, titular al Departamentului Microelectronică şi Inginerie Biomedicală, Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, a ţinut, pe 13 martie 2019, în calitate de Profesor Universitar Invitat,  o prelegere deschisă la Paris Sciences et Lettres – PSL Research University Paris – universitate din TOP1 în Franța, conform https://www.topuniversities.com/, devansând în acest clasament  Ecole Polytechnique (ParisTech) şi  Sorbonne University  (locurile 2 şi 3).

A fost una dintre cele trei prelegeri planificate în cadrul stagiului didactico-științific al prof. LUPAN la PSL, la invitația prof., dr. hab. Thierry Pauporte, în urma unui concurs internațional bazat pe CV, lista publicațiilor din ultimii 5 ani, mobilitățile internaționale, noutatea și originalitatea proiectului de cercetare științifică și proiectului de predare a cursurilor pentru perioada stagiului.

În prelegerea „Prepararea nanomaterialelor și nanostructurilor din oxizi semiconductori pentru nanodispozitive” au fost incluse mai multe subiecte, cum ar fi: Nanomateriale funcționale pentru nanodispozitive; Sinteza din fază lichidă – SILAR, SCS, CBD; Creșterea hidrotermală; Sinteza electrochimică a nanomaterialelor și integrarea lor în nanodispozitive. La prelegere au asistat atât studenți ai anului 2, cât și profesorii PSL, care au apreciat prelegerea bazată pe realizările dlui profesor Oleg LUPAN.

PSL este clasată printre primele 50 de universități din lume de Times Higher Education (THE) și QS Quacquarelli Symonds (QS). 26 de premii Nobel în fizică, chimie, literatură, fiziologie și medicină și economie au fost acordate cercetătorilor acestei universități. PSL reprezintă 8% din cercetarea franceză și 6000 de publicații anuale. Cu 4.500 de cercetători și 17.000 de studenți, punctele forte ale PSL sunt comparabile cu cele ale celor mai bune universități din lume.

Suntem mândri de faptul că asemenea profesor și cercetător cu renume ca doctorul habilitat, profesorul universitar Oleg LUPAN, prin colaborarea cu diverse centre educaționale și științifice internaționale contribuie semnificativ la promovarea imaginii Universități Tehnice a Moldovei și științei naționale peste hotare, iar studenții UTM au posibilitatea să acumuleze cunoștințe profunde în domeniul nanotehnologiilor și să se încadreze în echipa de cercetare recunoscută pe plan internațional, sub conducerea dlui profesor Oleg LUPAN.

Prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN – Ecce Homo!

(Visited 66 times, 1 visits today)