La aproape un sfert de secol după absolvire, Dmitri Voloșin, devenit celebru prin numeroasele proiecte web și sportive de succes, a revenit la facultatea care l-a format – FCIM, pentru a le vorbi actualilor studenți despre cum pasiunea sa pentru nou și mișcare l-a transformat și îi alimentează gustul pentru viață.

Aulele și culoarele facultății, deși renovate și modernizate în timp, mai poartă, poate doar în amintiri, izul tinereții discipolilor de odinioară. Aula 3-3, gazda actualei întâlniri, a rămas și ea aceeași – spațioasă, luminoasă și pare-se cu același soare orbitor în vechile ferești… Undeva prin aulele de alături a văzut pe timpuri primele PC-uri, a cunoscut Internetul prin Navigator și a descoperit Windows-ul 95. Iar apariția ulterioară a 3D-ului l-a dat gata. S-a lăsat dus de grafica computerizată și de aici a început aventura vieții sale – TVT-ul, legătura cu Ozon și Dan Bălan, despre care habar nu avea pe atunci cine sunt. Lansa propuneri în care se aventura fără a ști bine ce-o să iasă până la urmă. Învăța din mers. Angaja personal. Avea și câștiguri, pe care le investea în materiale. Încet-încet, o idee se transforma în scânteie, se aprindea… Iureșul acesta l-a adus la un prim-proiect, la un al doilea și tot așa.

N-o să credeți, dar cel mai popular panou de anunțuri din Republica Moldova – 999.md – a fost inspirat de o carte de telefoane (electronică) procurată la bișniță… Oamenii întotdeauna au avut nevoie să cumpere sau să vândă ceva, să presteze sau să beneficieze de anumite servicii. Site-ul se completa pe parcurs cu rubrici sugerate de necesitățile clienților și așa a ajuns astăzi la 170 mii de vizitatori zilnic. Unora însă ideea „celor trei de nouă” le-a părut prea bună și într-o zi dezvoltatorii acesteia s-au trezit că un site-clonă încearcă să inducă în eroare internauții. Așa-zișii concurenți nu au făcut decât să mai adauge o cifră de „9”, lansând platforma 9999.md. În rest, designul clonei era identic cu originalul. Soluția a venit în urma unui proces de judecată. Avându-și drepturile înregistrate la AGEPI, site-ul original a obținut câștig de cauză, iar clona a fost lichidată.

Pasiunea pentru grafica computerizată a dat viață companiei Simpals. După 17 ani de creare a unor produse non-standard, care i-au adus în palmares peste 40 de premii la zeci de festivaluri din întreaga lume, aceasta a debordat cu un produs unic – desenul animat „Aripi”. Fiind o a șaptea lucrare marca Simpals, e prima în format Virtual Reality, prima fără personajul tradițional Diji – moartea ghinionistă, urmărită mereu de eșecuri, și prima despre spațiu. Filmulețul este dedicat prietenului autorului, Nelu, un pasionat al zborului, dispărut fără urmă – acesta apare în rolul unui cosmonaut moldovean, care, aflându-se în spațiu, trece prin adevărate aventuri. Chiar dacă e un film de imaginație (de fapt, o animație a imaginației), în lume până la acel moment fiind create doar vreo 20 asemenea filme, autorul apare aici nu doar ca un visător, ci mai curând ca un mare sufletist, aripile – simbolul libertății și al zborului, întruchipându-i dorul nestăvilit după prietenul pierdut. O dovadă că firile creative sunt și cele mai sensibile.

Venind la această întâlnire cu niște fotografii retro expuse în Power Point și un mic pliant în care cu fonturi mărunte abia au încăput denumirile proiectelor pe care le-a lansat – Point, Numbers, Play, Forum, Monsters, Țigan, Marathon, Seamile, Mama, Mafia, Joblist, Achizitii, Price, Afisha, Verde, Chisinau.me, StopHam Moldova etc., Voloșin a trecut lista cu ochii și s-a oprit la Garage, numindu-l incubatorul „de risc” din Moldova. Și zâmbi: „Riscurile, dacă ți le asumi, îți vor aduce neapărat succesul. Așa că, cine are idei de startup-uri, vă invit în Garage-ul nostru!”. Câteva mâini ridicate în sală i-au adus sclipiri în priviri, urmate de promisiunea că va fi bucuros să-i ajute cu tot ce-i stă în puteri.

Despre un alt proiect al său – Sporter, studenții au cerut o descriere în detalii. Și Voloșin le-a spus povestea managerului care, dorind să evite faza transformării într-un șobolan de birou și perspectiva unei vieți cenușii și lipsite de interes, și-a propus să iasă în evidență. Sclipirea i-a adus-o un mesaj venit pe skype: „E timpul să te apuci de înot, cros și ciclism”, însoțit de https://www.trilife.ru/reports/triathlon-ironman/ – linkul care i-a separat viața în „până la” și „după”. Conținea un raport de cursă Ironman. Participanții, oameni obișnuiți, păreau niște supermeni: au putut înota 4 km, merge cu bicicleta 180 km și alerga 42 km fără a se opri! În seara aceea a înnoptat la birou. A citit tot ce se putea la temă. Iar dimineața, cu ochii înroșiți de oboseală, se gândea la un singur lucru – că are nevoie de adidași. Așa a început noua aventură a vieții sale. Acum că au trecut câțiva ani de atunci, spune că nu mai e „acel grăsunel trist, cu privirea absentă și cu hipertensiune”. A trecut peste zeci de maratoane, deșerturi, râuri, lacuri, strâmtori și canale, s-a cățărat prin munți, s-a scufundat la adâncime, a învățat să-și țină respirația, a făcut swimrun și triatlon, a participat la o mulțime de campionate mondiale și nu se oprește aici. Împreună cu echipa Sporter, a organizat Maratonul Internațional Chișinău și zeci de evenimente sportive. Altfel zis, a devenit un superman, un om de fier – ironman.

Dar gândul că viața sa e departe de a fi ideală, îi mai dă târcoale. Și atunci spiritul de ironman se trezește. Așa a ajuns să parcurgă în 6 ore 50 de kilometri în cel mai rece punct de pe glob – localitatea Oymyakon, regiunea Yakutia, Rusia, cu temperaturi de până la -71°C. Desfăşurată în cadrul proiectului Unfrozen, cursa a avut scopul de a atrage atenţia asupra problemei paraliziei cerebrale infantile şi ajutorarea unei fetiţe de 4 anişori, Eva Pismeniuc, care suferă de paralizie cerebrală. Dmitri a înfruntat distanţa respectivă la temperatura de -60°C, devenind primul sportiv care a parcurs distanţa în condiţii de ger extrem, fără ajutorul medicilor sau al salvatorilor.

Acum iarăși e pe mal și parcă nimic nu prevestește vreo furtună. Dar, cine știe, un mic val zărit departe la orizont i-ar putea trezi gustul pentru o nouă ascensiune…

Mulțumim, FCIM, și în special conf. univ., dr. Viorica Sudacevschi, șef Departament Informatică şi Ingineria Sistemelor, pentru acest prilej deosebit de a cunoaște un super erou al zilelor noastre – pe Dmitri Voloșin, absolvent FCIM-UTM!

(Visited 24 times, 1 visits today)