- UTM - https://utm.md -

Se deschide o nouă eră în domeniul spațial

Capsula Dragon, lansată de SpaceX în vederea testării transportării de echipaj uman, s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Capsula Crew Dragon de 4,9 metri înălţime, ataşată rachetei Falcon 9, a fost lansată de la Kennedy Space Center din Florida sâmbătă, 2 martie 2019, având la bord un manechin botezat Ripley. Acesta a fost unul dintre testele pe care capsula trebuie să le treacă pentru ca NASA să aprobe transportarea de echipaj uman. Contactul cu ISS a avut loc pe 3 martie la ora României 12.51, când ISS se afla deasupra oceanului, la nord de Noua Zeelandă. Capsula Crew Dragon duce 200 de kilograme de provizii şi echipamente, potrivit NASA. Dragon s-a apropiat de staţia aflată la 400 km înălţime din faţă şi s-a folosit de propriile computere şi senzori pentru a se ghida. Astronauții Anne McCalin (SUA) şi David Saint-Jacques (Canada) de pe Staţia Spaţială Internațională au urmărit cu atenţie conectarea capsule fără a interveni în acest proces.

Capsula Dragon va rămâne ataşată ISS până vineri, 8 martie, când va porni înapoi spre Pământ. Aceasta va fi faza misiunii care îl îngrijorează cel mai mult pe fondatorul SpaceX, Eloin Musk – coborâre cu mare viteză prin atmosferă.

„Ar trebui să fie bine, dar este un lucru de care trebuie să ne asigurăm că funcţionează când vom încerca din nou. Tot ce ştim până acum arată bine. Dacă nu se va întâmpla nimic rău, cred că vom duce oameni anul acesta, vara aceasta, să sperăm”, a spus Musk, citat de BBC.

În imaginea de mai jos a fost surprins momentul în care capsula Dragon se conectează la Staţia Spaţială Internaţională (Foto NASA).

Mai multe detalii – pe https://blogs.nasa.gov/commercialcrew/category/spacex/ [1]

(Visited 6 times, 1 visits today)