Aseară a fost deschis, cu mult fast, INNOVATIC FEST ROBOSHOW, anunțându-se a fi cel mai tare, mai tehnologizat și mai robotizat  festival. Este premiera Prezentului adusă din Viitor pe aripile Timpului de către cei mai talentați roboți care au existat vreodată! Aterizând acum câteva zile pe Aeroportul Internațional Chișinău, ei au mers direct la Muzeul Național de Istorie – semn că știu că locul lor aici, pe Pământ, e de veritabile exponate ale tuturor timpurilor.

La umbra serii, în  luminile reflectoarelor, pe ritmuri de muzică și dans, organizatorii – reprezentanții companiei Orange, între care i-am remarcat pe directorul general Julien DUCARROZ și Andrei PREAȘCĂ, director Business Market Sales & Customer Care Director, ai Universității Tehnice a Moldovei – cu o întreagă echipă, între care rectorul Viorel BOSTAN și prorectorul Dinu ȚURCANU, mai mulți reprezentanți ai Bis Concert și ai partenerilor media, au dat start Festivalului, deschizând unele paranteze ca să pregătească într-un fel publicul de ceea ce-l așteaptă. Sunt 30 de roboți – humanoizi, câini, pești, barista, care vor oferi experiențe inedite precum Flyer, Rifter în baza tehnologiilor Virtual Reality și Augmented Reality. Muzeul Național de Istorie este locul dislocării lor, sălile acestuia fiind amenajate corespunzător: în stil urban, cu elemente high tech, astfel ca interacțiunea roboților cu oamenii să se integreze firesc în alura acestui eveniment de excepție.

Rând pe rând, și-au făcut apariția și roboții, întâmpinați cu urale și exclamații, ca niște vedete veritabile! Apariția lor spectaculoasă sublinia clar: ne așteaptă o perioadă cu adevărat de vis între 1 martie și 12 mai 2019.

Vedeta festivalului – Robotul Thespian, a oferit o primă mostră de dialog Om–Tehnologie, încântând cu recitarea unei strofe din poemul „Luceafărul” de Mihai Eminescu, iar apoi lansând invitația la o discuție la per tu, lăsându-te perplex la câte știe și felul (flerul!) de a întreține o discuție, căreia trebuie să poți să-i faci față! De altfel, cu Thespian te poți aștepta și la un dans pe ritmurile piesei „Constantine-Constantine”, dar și la multeee alte surprize. Este un prezentator excelent pentru petreceri și, atenție, se îndrăgostește foarte repede!

Vă atenționăm: dacă vă aventurați să dansați cu Thespian, aveți grijă că în orice moment vă puteți pomeni în față cu Robotul Păianjen – cel mai rapid păianjen off-road, foarte agil, echipat cu șase labe care îi permit cu ușurință sa treacă peste tot felul de obstacole – gropi, trepte, suprafețe denivelate… Are și niște senzori optici și spațiali demni de toată aprecierea – cu ei vede și simte lumea din jur, se inspiră, învață din ea și o imită într-un mare fel. Așa că, aveți grijă!

Iar dacă vă doriți un interlocutor inteligent, galant, îl găsiți tot aici. E Robotul  PromoBot. Știe să întâmpine vizitatorii, poate face prezentări, oferi consultații, excursii și lecții. Recunoaște limba vorbită și emoțiile celor din jur. Este dotat cu senzori tactili și e foarte sensibil la atingere… Dacă-i intrați în grații, vă  va face poze și chiar le va printa. Nu mai găsiți altul ca el, dar stați să-i vedeți și pe ceilalți. Nu uitați însă că e  o lume virtuală, totuși, și fiți cu picioarele pe pământ!

Și pentru că Universitatea Tehnică a Moldovei este unul din partenerii acestui eveniment inedit, vă mai putem deschide câteva paranteze. Roboții sunt aduși din peste 10 țări ale lumii, iar festivalul se va desfășura pe o suprafață de peste 1200 de metri pătrați. Spațiul a fost transformat într-o veritabilă oază a Viitorului. În zonele VR (un mediu artificial, creat cu ajutorul computerului, unde prin intermediul unor căşti sau ochelari de VR şi a unui controller ne vom putea teleporta într-o lume nouă, unde vom explora și experimenta senzaţii noi) și AR (la prima vedere asemănătoare cu realitatea virtuală, care şi ea poate fi folosită prin intermediul dispozitivelor mobile, dar în esenţă sunt două tehnologii şi experienţe complet diferite. Realitatea virtuală te „scufundă” într-un mediu virtual fără a mai păstra contactul senzorial cu lumea reală În schimb, realitatea augmentată suprapune obiecte 3D peste lumea reală pentru a crea senzaţia că se află chiar în faţa ta, păstrând legătură cu mediul înconjurător), și trăiești emoții de neuitat.

Avem ocazia, astfel, să vă spunem: faceți cunoștință – Viitorul!

Опубликовано Dinu Turcanu Четверг, 28 февраля 2019 г.

Опубликовано Dinu Turcanu Четверг, 28 февраля 2019 г.

Опубликовано Dinu Turcanu Четверг, 28 февраля 2019 г.

Опубликовано Dinu Turcanu Четверг, 28 февраля 2019 г.

 

(Visited 14 times, 1 visits today)