- UTM - https://utm.md -

Diplome de sommelier recunoscute de Parlamentul European

Brigitte Leloup, vicepreşedinta Asociației Sommelierilor Europeni, a revenit în Moldova, la UTM, pentru a ține o nouă serie de cursuri în cadrul programului Wine Friendly, cuprinzând pe parcursul a 10 zile (25 februarie – 7 martie) cele mai bune practici și tradiții ale domeniului vinicol. Inițiativa organizării acestor cursuri este susținută de către Asociația Sommelierilor Europeni și Oficiul National al Viei și Vinului din Moldova, Școala de Sommelier din Moldova și Proiectului de Competitivitate din Moldova, cursurile urmând să finalizeze cu obținerea de către audienți a Diplomelor de Sommelier European, calificare recunoscută de Parlamentul European.

Este a 10-a sau a 11-a oară când vin în Moldova, mă simt deja ca acasă. De la prima vizită și până acum am reușit să văd un mare progres în domeniul vitivinicol. A avut loc o schimbare și o creștere considerabilă a calității. Anul acesta avem o promoție foarte frumoasă, am format două grupuri, datorită numărului mare de doritori. Nivelul culturii vinicole crește tot mai mult în fiecare an, am observat apariția a tot mai multe indicatoare pe drumurile spre vinării. Acestea lipseau în trecut. Restaurantele servesc din ce în ce mai mult vin, iar chelnerii deservesc mult mai bine oaspeții. Îmi place mult că meniul de vinuri se extinde și nu mai este o singură vinărie în listă, ci apare o alegere tot mai vastă de vinuri. E foarte important ca noi, sommelierii, să știm să vindem vinul, pentru că suntem ultimul contact cu clientul înainte de consum și trebuie să ne facem bine lucrul, a declarat renumitul sommelier francez Brigitte Leloup.

Cursul de formare a sommelierilor europeni la Școala de Sommelier din cadrul UTM, inițiată și condusă de Nicolae Luca, include 30 de audienți, între care sommelieri sau specialiști în vinificație, viticultură.

Pe lângă cursurile de sommelier, programul conține o serie de master class-uri și instruiri pentru personalul restaurantelor și cafenelelor Wine Friendly și a vinăriilor ce primesc turiști, dumneaei moderând ateliere și traininguri pentru ghizii turistici, în parteneriat cu Asociația Națională a Turismului Receptor.

Scopul programului Wine Friendly este de a dezvolta și a populariza cultura vinului în țara cu o istorie milenară de producere a vinului. Aceste activități au loc sub egida brandului național vinicol Vinul Moldovei cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Venind în Moldova împreună cu soțul său, faimosul bucătar-chef de la Nice Alain Leloup, dna Brigitte a găsit oportun de a-și complementa cursurile cu o serie de master class-uri gastronomice, asortate cu vinuri selecte, acestea fiind destinate atât sommelieri-audienți ai cursurilor, cât și bucătarilor-șefi din restaurante.

În cadrul vizitei, Brigitte Leloup și Alain Leloup au avut o întâlnire cu finanțatorii proiectului – USAID Moldova [1] și Ambasada Suediei în Moldova, dar și partenerii de la Wine of Moldova [2] și au participat la o prezentare a vinurilor moldovenești alături de cele franceze pentru ghizii turistici din Moldova, în cadrul căreia Brigitte a declarat că vinurile moldovenești nu cedează celor franceze, ba chiar vinul nostru spumant brut poate fi ușor confundat cu o șampanie din Franța în timpul unei degustări în orb. So far so good!

(Visited 170 times, 1 visits today)