Câtă măiestrie poate să încapă, să zicem, într-un fileu de pasăre preparat în vin „Fetească Albă” marca UTM sau într-un roll proteic cu pară, preparat în vin „Viorica”, de asemenea marca UTM! Câte arome și gusturi, dar mai ales câte nuanțe și accente pot fi evidențiate într-un preparat culinar gătit cu pasiune!

A demonstrat-o Андрей ЛАТУЛ, bucătar-șef cu o experiență de peste 14 ani, câștigătorul concursului „Битва поваров – 2018 ”, Chișinău, participant la concursul„Cel mai bun bucătar al anului 2018”, RM, asistat de Alexandru CUTIE, absolvent FTA-UTM, specialitatea „Tehnologia și managementul în alimentația publică”, având o experiență profesională de peste 7 ani, în prezent bucătar la restaurantul „ORO”, anterior – la ToroGrill, Villa Drago, Bastion. Ei au răspuns invitației Departamentului Alimentație și Nutriție din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor, declarându-se motivați să revină la UTM – universitatea în care înveți o profesie reală pentru o lume modernă, pentru a le împărtăși studenților experiența acumulată, dar și pasiunea pentru gastronomie și alimentația sănătoasă în cadrul seminarului științifico-practic „Reflecții despre proteine”.

Pe parcursul a două zile (21 și 22 februarie) studenții au lucrat alături de cei doi formatori în cadrul a șase ateliere. Preparatele principale au fost gătite pe bază de carne de pasăre, fiind vorba de un fileu de pasăre preparat în vin „Fetească Albă” – marca UTM și un roll proteic cu pară, preparat în vin „Viorica”, de asemenea marca UTM, o supă „Consommé” – ideală pentru inițierea și reglarea proceselor metabolice, o  gustare caldă „Din inimă” cu accent pe regina fructelor – rodia, un sufleu cu denumirea sugestivă „Proteină ideală” și o „Ruladă de meringue” cu cremă de mascarpone și spumă de zmeură. Toate preparatele au fost pregătite utilizând în exclusivitate tehnici culinare ce asigură păstrarea valorii nutritive: tratarea termică „sous vide”, prăjirea prin metoda de bază și coacerea în cuptorul performant cu convecție.

Eforturile depuse pe parcursul celor două zile au culminat cu prezentarea și degustarea produselor culinare finite într-o atmosferă excepțională, cu participarea rectorului UTM Viorel BOSTAN, prorectorului Dinu ȚURCANU, reprezentantului partenerului principal – Metro Cash & Carry Moldova, dar și a profesorilor, între care Vladislav REȘITCA, decanul FTA, și Aurica Chirsanova, șef Departament Alimentație și Nutriție.