Doctoranda UTB Alina Maier – în stagiu științific la FTA-UTM

Laboratoarele Facultății Tehnologia Alimentelor devin tot mai atractive inclusiv pentru reprezentanții externi – o dovadă a dotărilor performante, dar și a bunului nume pe care îl capătă printr-o prodigioasă activitate.

În aceste zile, doctoranda Universității TRANSILVANIA din Brașov, Alina Maier, efectuează un stagiu extern în Laboratorul de analize instrumentale din cadrul Departamentului Oenologie și Chimie. Preocupată de cercetare încă de pe când își făcea Licența la Facultatea Alimentație și Turism, cu specializarea „Controlul și expertiza produselor alimentare”, apoi și în cadrul Masterului pe care l-a urmat la aceeași facultate, specializarea „Sisteme de procesare și controlul calității produselor agroalimentare”, a decis să-și urmeze pasiunea pentru investigația științifică. Acum este în anul doi de doctorat, iar tema cercetării sale privește în principal tehnologia de obținere a vinurilor roșii. Sub îndrumarea profesorului UTB Vasile Pădureanu – un mare specialist în vinuri, își axează cercetările pe optimizarea tehnologiei cu ajutorul tratamentului cu ultrasunet a vinului.

Întrucât aceste investigații se concentrează în mod exclusiv pe metode spectrofotometrice,  a ales să urmeze un stagiu la Facultatea Tehnologia Alimentelor din cadrul UTM, știind că aici există spectrometre ultraperformante, cu ajutorul cărora, la diferite lungimi de undă, se pot citi diverși componenți, în cazul dat – ai vinurilor roșii, dar și ai mustului, strugurilor, oferind posibilități de a cerceta și mecanismele de formare a diferitelor grupe de substanțe, care influențează calitatea finală a  vinului – substanțe care ameliorează calitatea, o îmbogățesc, conferă  arome, consistență și corpolență vinului.

Aici, la FTA-UTM, a avut ocazia să-l întâlnească pe doctorul în științe Iurie Scutaru, alături de care cercetările sale capătă valențe noi.

– Faptul că reușește să-și realizeze cu succes sarcinile stagiului, studiind mai întâi capacitățile echipamentelor, iar apoi și aspectele științifice pe care și le-a propus, doctoranda Alina Maier face ca interesul și tenacitatea pe care le manifestă să ne atragă în aceste cercetări și pe noi, cei pe care i-a găsit la venirea sa în laborator, și pe parcurs am început să învățăm unii de la alții – e o activitate simbiotică, ne-a relatat cu entuziasm prof. Scutaru.

Înainte să vină la Chișinău, Alina Maier a preparat în laboratorul Facultății Alimentație și Turism al Universității din Brașov niște probe de vin, având ca materie primă struguri Merlot. Aceste mostre de vin din zona Brașovului au trezit curiozitatea noilor săi colegi de la UTM, care și-au manifestat interesul de a compara varietățile acestora cu ale vinurilor noastre.

– E o posibilitate de a vedea în ansamblu posibilitățile acestor varietăți, tehnologiile care ar putea fi utilizate pentru a obține produse de calitate, iar aceste cercetări de laborator și-ar putea găsi continuare în niște testări-pilot, după care să ajungă în industrie și să finalizeze cu obținerea unor vinuri de calitate, reflecta în context prof. Scutaru.

Satisfăcută de rezultatele înregistrate în cadrul stagiului, Alina Maier ne-a spus că, revenind la Brașov, urmează o perioadă de studiu, evaluare și comparații, dar faptul că a avut aici posibilitatea de a practica tratamente cu ultrasunet a vinurilor e un pas foarte important, deoarece metoda respectivă permite o mai mare extracție din struguri a compușilor biologic activi – antocianici, fenolici etc. , care au un puternic potențial antioxidant, cu precădere în vinurile roșii, fiind foarte benefici pentru organismul uman. Ține deja de competența cercetătorului și a tehnologului de a păstra acești compuși ca să ajungă intacți până în paharul cu vin.

În cadrul stagiului doctoranda a participat și la două degustări privind analiza organoleptică a diferitelor tipuri de vinuri – un ciclu de lucrări coordonat de renumitul profesor Anatol Bălănuță, iar faptul că l-a cunoscut ar putea genera o nouă colaborare, dar și noi aspecte ale cercetărilor pe care le efectuează. Așa că, se pare, acest prim stagiu nu e nici pe departe ultimul.

De altfel, stagiul respectiv  este  o continuare a colaborării inițiate anul trecut între facultățile de profil ale universităților de la Chișinău și Brașov. Anul trecut, la FTA a efectuat un stagiu post-doctoral o colega a dnei Maier – Mirabela Lupu, cadru didactic la Universitatea TRANSILVANIA. Precum se vede, se prefigurează un trend pozitiv al colaborării și pentru viitorul apropiat.

(Visited 88 times, 1 visits today)