- UTM - https://utm.md -

Upgrade informațional sau la per tu cu tehnologia

Telefonul mobil ne poate deschide o lume întreagă în față. Mii de aplicații care apar zilnic ne ajută să facem tranzacții, diverse rezervări sau cumpărături la distanță. Totuși, cât de pregătiți suntem să folosim tehnologia modernă, menită să ne ușureze viața? Cât de practici suntem și cât de mult ne pasă să fim în pas cu tehnologia?

Dinu Țurcanu, prorector UTM, care are în aria sa de preocupări inclusiv domeniul informatizării, a oferit un răspuns exhaustiv la aceste întrebări în cadrul emisiunii „Impact” difuzată ieri de postul tv Canal 3:

– În ultimii trei ani numărul candidaților la studii în tehnologii informaționale la UTM a crescut de 4 ori. Ne bucură faptul că tinerii sunt fani ai tehnologiilor moderne și le mânuiesc chiar mai bine decât profesorii din școli și licee. Și noi, la UTM căutăm să fim în pas cu tehnologia – împreună cu cadrele didactice și personalul universitar tehnologizăm foarte mute servicii pe intern, cum ar fi implementarea e-mail-urilor corporative, a schimbului de date sau a circuitului electronic. Încercăm să introducem și semnătura digitală și cea electronică pentru semnarea actelor. Organizăm și cursuri de instruire, învățăm continuu, conștientizând că automatizarea, inteligența artificială ne va despovăra de rutină.

În acest sens, datele statistice ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației denotă o dezvoltare extraordinară a internetului, în special a internetului prin telefonul mobil. Avem practic cu 600 de mii de utilizatori mai mulți care utilizează internetul mobil. Și nu e vorba doar de tineri, dar și de persoane de vârstă înaintată. Aplicațiile mobile, internetul au devenit astăzi indispensabile. Dacă ești în căutarea unei locuințe, una din primele întrebări care apar ține de accesul la internet – în lipsa acestuia fie că nu accepți oferta, fie îți dorești să fie instalat cât mai curând posibil. A devenit deja un lucru obișnuit să accesăm prin telefon anumite site-uri, servicii electronice. Evident, implementarea noilor tehnologii necesită și o instruire în domeniu.

La UTM am lansat mai multe inițiative tehnologizate, prin care facem un feedback candidaților la admitere, întrebându-i, de exemplu, de unde au aflat despre Universitatea Tehnică a Moldovei. Dacă acum 10 ani toți indicau ca sursă ziarele, părinții sau colegii, în anul curent 57 la sută au răspuns că s-au informat de pe rețelele de socializare.

Potrivit statisticilor în domeniu, cea mai populară rețea de socializare este Facebook și acolo stau inclusiv tinerii target-ați de către noi. Însă, când i-am întrebat de ce nu utilizează anumite servicii, de ce nu obișnuiesc să facă uploadfiles, adică să încarce fișierele electronice, care i-ar introduce automat în baza de date (pentru depunerea actelor la admitere, în cazul dat), mulți au răspuns  că nu știu cum se face acest lucru. De altfel, în același scop la UTM a fost organizată și o campanie de pre-admitere online, a fost introdus și rândul electronic nemijlocit la depunerea actelor – servicii care au menirea de a evita cozile și care pot fi accesate și la distanță, prin aplicațiile de pe telefonul mobil. Iar cei care nu le accesează, adeseori nu o fac din teamă pentru necunoscut, dar și pentru că nu sunt obișnuiți să studieze de sine stătător. Tocmai de aceea la UTM încercăm să le trezim tuturor „gustul” pentru tehnologii.

Iar pentru tinerii care mânuiesc tehnologiile și manifestă interes pentru dezvoltarea în domeniu, la UTM au fost lansate mai multe programe noi de studii, inclusiv un program de master, la ciclul II – „Tehnologia informației în afaceri”, destinat în special tinerilor care au absolvit diverse specialități și își doresc și o calificare în IT.

În opinia dlui Dinu Țurcanu, instruirea în domeniu este extrem de necesară, în acest sens fiind importante și alte două inițiative: cea a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind implementarea competențelor digitale din clasa I și deschiderea de către Agenția Servicii Publice a unor oficii regionale, prin care contribuie la sporirea culturii informaționale a populației.

Este o confirmare a faptului că instruirea se face nu doar în școală sau la facultate, ci continuu, pe parcursul întregii vieți.

(Visited 6 times, 1 visits today)