Pe 12 februarie, în sala expo 9-208 din cadrul FUA, studenții facultăților Urbanism și Arhitectură; Construcții, Geodezie și Cadastru; Inginerie Economică și Business, într-un mod interactiv, prin joc și asumare de roluri sociale, au învățat ce este o relație asumată și sigură, care sunt metodele de protecție și cum să-și formeze o atitudine tolerantă și nediscriminatorie față de persoanele infectate cu HIV.

Lecția publică despre conștientizarea necesității testării la HIV și formarea atitudinii tolerante față de persoanele care trăiesc cu HIV pe tema „Te privește! Privește pe fiecare! Cunoaște-ți statutul HIV!” a fost organizată de  Programul Comun ONU pentru HIV și SIDA (UNAIDS), ONG-ul „Initiativa Pozitiva”, reprezentat de interpreta Olia Tira și coechipierii săi Svetlana Plamadeala, Konstantin Charanovsky și Vova Dodon, susținuți de către reprezentanții Departamentului Drept al FCGC, lectorii superiori Viorica Ursu, Ina Bostan, Iurie Ivanov.

Punctul culminant al lecției l-a constituit împărtășirea experienței unei persoane care trăiește cu HIV, grație tratamentului antiretroviral, reușind să-și accepte statutul, să lupte pentru viață, învingând privirile, atitudinea diferită a celor din jur și reușind în cele din urmă să-și formeze și consolideze o familie.

Mesajul lecției a constat în avertismentul că HIV se transmite doar pe cale sexuală, prin sânge și în timpul alăptării. Cu toate acestea, anual în Moldova în jur de 900 de persoane află că au HIV. La începutul anului 2019, de la începutul epidemiei, erau înregistrate 12800 persoane infectate cu HIV, iar fiecare al zecelea este tânăr de 15-24 de ani. Cum să ne protejăm?

Îndrăgita interpretă Olia Tira, pe post de Ambasadoare a Buneivoințe a UNAIDS în Moldova, i-a încredințat pe studenți:

– Dacă inițiază tratamentul la timp, o persoană HIV-pozitivă poate trăi o viață lungă, bucurându-se de fiecare zi. Niciodată nu am tratat cu reticență pe acei care trăiesc cu HIV. Omul poate uneori să devieze de la traseul principal al vieții sale și aceasta poate produce consecințe neplăcute. Fiecare om are dreptul la liberul arbitru, adică el își alege de sine stătător calea. Este îmbucurător faptul că uneori oamenii revin pe calea cea dreaptă și ei au nevoie de sprijinul nostru. Uneori un om despre care niciodată nu te-ai fi gândit că ar putea avea vreo atribuție la acest subiect, se dovedește a fi HIV-infectat. Se întâmplă alteori că nu a știut, nu a fost informat, nu s-a protejat, era îndrăgostit. O mulțime de oameni în țara noastră trăiesc fără să știe că sunt HIV-pozitivi. Pentru a schimba această situație trebuie să respectăm o singură regulă, și anume să facem regulat testul la HIV. Și, bineînțeles, să evităm sexul neprotejat, utilizarea de droguri injectabile și banala ignoranță și lipsa de informare.

Astăzi jumătate din persoanele care trăiesc cu HIV nu-și cunosc statutul,  adeseori fiind diagnosticate deja la stadiul SIDA. Pentru a corecta această situație, este nevoie de un lucru simplu: să faci testul la HIV și să fii informat!