- UTM - https://utm.md -

Chișinăul de ieri și de azi – în atenția studenților arhitecți

Prof. univ., dr. hab.  Sergiu Musteață, președintele Asociației Naționale a Tinerilor Istorici din Moldova, un oaspete care i-a obișnuit deja pe studenții Departamentului Arhitectură din cadrul Facultății Urbanism și Arhitectură cu pledoariile sale privind protejarea și valorificarea patrimoniului cultural-istoric al Chișinăului, i-a vizitat astăzi pe studenții arhitecți din anul 5.

Profesor de istorie și geografie, Sergiu Musteață a prezentat o captivantă lecție despre apariția Chișinăului, dar și arheologia văii râului Bâc, pe care avea să apară orașul devenit capitală. A avut și un îndemn pentru cei care-i împărtășesc pasiunea pentru această urbe: oraşul Chişinău a apărut ca o mică localitate în valea râului Bâc; acum, când apele care i-au dat viață au secătuit, trebuie să ne gândim la o viziune a Chişinăului de viitor, un Chişinău al secolului XXI, în contextul tendinţelor urbanistice.

Prelegerea despre trecutul arheologic al Chișinăului a fost completată cu o prezentare referitoare la structura administrativă a primăriei  orașului Chișinău, făcută de către vicearhitectul-șef al capitalei Alexei Țurcanu și un îndemn la lectură din partea Marianei Harjevschi,  directoarea bibliotecii municipale „B.P. Hașdeu”, care, abordând subiectul „Cum trebuie să arate o mediatecă modernă?”,  a completat viziunea studenților despre activitatea interioară a serviciilor de bibliotecă.

Vizitele și prelegerile pe această temă sunt organizate în cadrul proiectului/atelierului multidisciplinar „Orașul și Râul”, lansat de organizatorii conferinței internaționale „Identitățile Chișinăului”, care în anul curent va întruni a V-a ediție – Asociația Națională a Tinerilor Istorici, Grupul Civic pentru Patrimoniul Cultural și Departamentul Arhitectură din cadrul Facultății Urbanism și Arhitectură, UTM, au elaborat un nou concept asupra dezvoltării râului Bâc, în limitele orașului Chișinău. Un rol aparte în acest sens le revine studenților-arhitecți din cadrul FUA-UTM, dornici și pregătiți să contribuie la reabilitarea albiei râului Bâc.