UTM își consolidează parteneriatele public-private

În scopul identificării oportunităţilor de dezvoltare, UTM își consolidează în continuare parteneriatele public-private.

Alături de colegii de la Universitatea „Transilvania” din Braşov, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, însoțit de și membrii CDSI-UTM Veaceslav ŞUTCHEVICI, consilier al Guvernului Republicii Moldova în politici economice, manager componenta „Promovarea investițiilor” GIZ Moldova, Vasile BULICANU, dar și Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare, au vizitat compania Electroprecizia SA, unde au examinat oportunităţile pentru ulterioarele proiecte de parteneriat strategic în domeniul învăţământului superior tehnic din Republica Moldova. Electroprecizia SA este un  important producător de motoare electrice mono și trifazate din Europa de Sud-Est și Centrală și principalul producător român de echipament electric și electronic pentru automobile, tractoare și camioane

Delegația UTM a avut o întrevedere și cu top managerii de la Miele Tehnica. După câteva vizite şi discuții în 2018, UTM și Miele Tehnica vor demara în 2019 o colaborare pe subiecte tangențiale domeniului ingineresc – IT şi Electronica. A fost examinat detaliat planul de acțiuni pentru perioada imediat următoare prevăzut de acordul de colaborare şi parteneriat, partenerii apreciind importanţa conexiunii cu mediului de afaceri cu  cel academic în vederea dezvoltării cu succes a învăţământului superior ingineresc. Miele Tehnica, una dintre cele 12 fabrici din cadrul Grupului Miele, şi-a inițiat producţia la Brașov în septembrie 2009, asigurând firmei Miele necesarul de componente electronice şi subansambluri pentru unităţile de control ale aparatelor electrocasnice inteligente, cu care Miele şi-a câştigat renumele. În august 2015, tot la Brașov, a fost inaugurată divizia de dezvoltare software, în cadrul căreia se realizează programe software pentru o variată gamă de electrocasnice și produse profesionale Miele.

În cadrul aceleiași vizite, a avut loc și ședința în deplasare a Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI) al UTM, al cărui președinte este rectorul Universității „Transilvania” din Brașov, prof. univ., dr. ing. Ioan Vasile ABRUDAN, Doctor Honoris Causa al UTM. Membrilor delegației UTM – Viorel BOSTAN, rectorul UTM, Veaceslav ŞUTCHEVICI, consilier al Guvernului RM în politici economice, manager componenta „Promovarea investițiilor” GIZ Moldova, și Vasile BULICANU s-au alăturat și ceilalți membri ai CDSI-UTM: Victor CATAN, Dorin RECEAN, Doina NISTOR, Maria GHEORGHIȚĂ şi prorectorul UTM, Dinu ȚURCANU. Ordinea de zi a inclus subiecte importante pentru buna funcționare a UTM în anul 2019, dar şi aspecte strategice de dezvoltare eficientă a învățământului superior tehnic-ingineresc.

Ulterior, membrii delegației UTM au avut o întrevedere și cu Ph.D. Cristi IRIMIA, General Manager, Siemens Industry Software, pentru a stabili un nou plan de acţiuni pentru anul 2019, mai tehnologizat şi mai eficient, în domeniul ingineresc: IT, Electronică, Automatizări, SoftwareIndustry, părțile subliniind importanţa parteneriatelor întru dezvoltarea cu succes a UTM. Amintim că în perioada 16 iulie-27 septembrie 2018 studenții UTM au participat la Școala de Vară Curious Minds la Siemens Industry Software (România), firmă a grupului Siemens care produce software pentru calcule inginerești. Domeniul companiei face parte din ceea ce se numește aplicații CAE (Computer Aided Engineering), iar produsele se numesc acum Siemens NX Simcenter.

(Visited 43 times, 1 visits today)