Examenul la Bazele Roboticii şi Mecatronicii a decurs pentru studenții de la Robotică şi Mecatronică, anul II, într-o atmosferă mai puţin obişnuită, dar foarte productivă. Lectorul universitar Florin Cazac, care este şi antrenorul echipei RoboRangers Moldova, câștigătoare a numeroaselor concursuri de robotică din țară şi de peste hotare, a dat studenţilor sarcini provocatoare, interesante, dar şi dificile.

Studenţii au avut sarcina de a elabora câte un dispozitiv cu diverse elemente din electronică şi programare, studiate pe parcursul semestrului. Astfel, au  luat naștere mai multe produse finale: imitarea sistemului parktronic pentru automobil, manipularea unui braţ robotic cu afişarea datelor pe ecran, timer digital etc. Proiectele au fost elaborate pe kit-urile Arduino, în aplicaţia Arduino IDE, având la bază limbajul C.

Studenţii au rămas încântaţi de examen, dar şi de profesionalismul profesorului. „Ne dorim mai mulţi profesori ca dl Florin Cazac”, a spus studentul Alexandru Rosca.

„Am învăţat foarte multe lucruri noi, dar cel mai important este că acum pot să elaborez un dispozitiv electronic pentru casa mea”, a menţionat Dorin Olari.

„Nu m-am aşteptat că, fiind unica fată din grupa RM-171, voi frecventa cu atâta plăcere orele la această disciplină şi voi fi chiar mai bună decât unii băieți”, a spus Alexandra Dorma.

Nichita Goncer (Nikita Gon), student cu experienţă de 5 săptămâni de interhship în robotică la Universitatea Tehnică din Riga, de unde a revenit cu 9 puncte credite,  a elaborat în decurs de o oră un dispozitiv cu joystick, două servomotoare şi ecran LCD pe care se afişează unghiul de poziţionare a motoarelor. Este de fapt un fragment de braţ robotic, pe care Nichita intenţionează să-l perfecţioneze după examen.

„Mi-a făcut plăcere să lucrez cu acești studenţi entuziaşti, care își petrec aproape tot timpul liber în Laboratorul de robotică”, a spus lectorul universitar Florin Cazac.

(Visited 24 times, 1 visits today)