Endava, cea mai mare companie de servicii IT din Republica Moldova, a inaugurat un laborator de profil la FCIM – „Proiectarea și dezvoltarea sistemelor”, acesta constituind cea mai nouă achiziție a Departamentului Informatică și Ingineria Sistemelor (DIIS), condus de conf. univ., dr. Viorica SUDACEVSCHI.

Conceput ca un spațiu educațional modern, după o recondiționare totală, noul laborator Endava este dotat cu 25 stații de lucru (notebook-uri performante), o tablă interactivă, mobilier cu design creativ.

„Este dovada dorinței noastre de a consolida colaborarea cu UTM, dar și un omagiu adus instituției în care mulți dintre noi ne-am format ca specialiști”, a menționat la festivitatea de inaugurare a laboratorului Nicolae STROPȘA, Service Delivery Manager la Endava, companie în care lucrează de aproape un deceniu. „Acum 20 de ani eram student aici, la FCIM… Mulțumiri profesorilor și felicitări celor care vor avea ocazia să se bucure de ceea ce este aici!” Acestor mulțumiri s-au alăturat și Radu LAZĂR, manager general al Centrului livrare proiecte comerciale Endava-Chișinău, Artiom BUCIUCEANU, Testing Discipline Lead la Endava, dar și Vasile NEDELCIUC, fondator, director, președinte al Consiliului Director al companiei Endava Moldova, absolvent al UTM, promoția anului 1972, specialitatea Automatica.

Impresionat de interesul manifestat de către studenți față de noul laborator, managerul Vasile NEDELCIUC și-a amintit cu duioșie că aici, la UTM, a făcut primii pași în programarea în Cod Machine, iar după mulți ani de frământări și căutări, a fondat o companie, prima care a luat naștere în Moldova. „În timp, am fuzionat cu o companie importantă din Londra, după care din Compudava am devenit Endava și astăzi suntem o companie internațională, situată pe 3 continente în 13 țări cu peste 6 mii de angajați.” Relația sa cu Alma Mater a înscris o nouă pagină în anii 1989-1990, când a revenit la catedră în postură de cadru didactic, conferentiar universitar la Catedra tehnica de calcul, apoi Calculatoare, în prezent parte componentă a Departamentului Informatica și Ingineria Sistemelor.

Astfel, momentul festiv a inclus un omagiu adus Alma Mater, transformându-se treptat în unul de orientare profesională a studenților. Descrierea perspectivelor domeniului IT de către Vasile NEDELCIUC, specialist de talie internațională format la UTM, a adus multă speranță și încredere în privirile tinerilor studioși:

„IT este cel mai de perspectivă pentru următorii ani. Potrivit unor studii, peste 20 de ani nu vom mai avea mașini cu șoferi, iar majoritatea operațiilor în medicină vor fi făcute la distanță cu echipamente la baza cărora stă IT-ul. Toate aceste lucruri trebuie gândite, elaborate, puse la punct. Și nu o va face altcineva decât cei care cunosc foarte bine atât informatica, cât și device-urile, electronica. Conexiunea între electronică și IT va fi crucială pentru următorii 25-30 de ani: IT a mers fulminant înainte, iar electronica rămâne cumva în urmă. E nevoie de mulți specialiști în domeniu, iar Moldova nu are resurse și nici domenii care să ofere atâtea locuri de muncă bine plătite, cu acces la companiile internaționale. IT-ul va aduce cu siguranță ponderea-cheie în PIB-ul țării. O companie IT le oferă oamenilor șansa de a se împlini acasă, lucrând pentru occidentali, călătorind în întreaga lume, fiind cetățeni universali.”

Endava se înscrie perfect în perspectiva de mare impact a IT-ului. Specialiștii care au lucrat 4-5 ani la Endava sunt căutați ca pâinea caldă în toate țările, fiind angajați în instituțiile cele mai importante din domeniul IT.

„Avem persoane care au făcut doctoratul în IT, care lucrează la Microsoft, Google, Adobe, în cele mai mari bănci ale lumii, la Endava din Londra, care este o importantă companie IT, prima din spațiul de la Marea Neagră până la Marea Baltică, care a ieșit, în anul Marii Uniri, la bursa din New York cu ticker-ul Dava – nume dacic de fortăreață. Toate acestea arată că noi avem un potențial de dezvoltat aici.”

După un discurs atât de inspirat, oaspetele i-a îndemnat pe studenți, profesori, cercetători să se concentreze în activitatea lor pe partea tehnică a IT-ului, să facă practică, stagii la companii care elaborează soft-uri, echipamente pentru diverse sisteme utilizate pe scară largă nu doar în industrie:

„Apropiați-vă și legați prietenii cu angajații companiilor gen Endava sau care fac lucruri asemănătoare. Pentru că Endava a atins o clasă înaltă și a mers pe o direcție corectă grație managerilor care au avut spiritul de a simți vectorul dezvoltării și a ne orienta spre clienți pe care alții nu-i au. Portofoliul nostru de clienți include cele mai mari bănci ale lumii, burse de valori, corporații cu renume mondial. Colegii noștri dezvoltă diverse aplicații în varii domenii, care se predau doar la Endava. Pe această cale vrem să vă facem o conexiune cu compania noastră, să o cunoașteți și sperăm că din acest laborator vom avea mai mulți angajați la Endava. Compania va fi mereu alături de UTM, va oferi în continuare tot sprijinul, inclusiv interchip-uri. Moldova nu va avea niciodată uzine mari ca Mezon, Signal, Sciotmaș, dar poate avea centre de dezvoltare a diverselor aplicații și device-uri, a designului acestora, care pe baza unor parteneriate externe ar putea fi extinse și duse la scară globală. Pe această cale noi am mers și am văzut că se poate”, a menționat în încheiere managerul-fondator de la Endava, al cărui discurs a fost îndelung aplaudat.

În mesajul său de răspuns, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN a avut multe cuvinte de mulțumire și considerațiune, dar și dovada că instituția care dă lumii specialiști consacrați, recunoscuți pe toate meridianele, tinde și știe cum să-și construiască o perspectivă care să o mențină mereu pe val:

„Pentru mine personal și pentru administrația UTM este important ca acest tip de laboratoare și facilități care vin din partea mediului de afaceri să fie utilizate din plin, zi de zi și să contribuie la dezvoltare. Este important să schimbăm și conținuturile. Domeniul IT, într-adevăr, are o dezvoltare cum nu a înregistrat-o niciun alt domeniu. Simțim o provocare de a urma trendul și tocmai din aceste considerente ne propunem să adaptăm și conținuturile noastre la mersul înainte al acestui domeniu.

Apreciem gestul Endavei, cu atât mai mult, cu cât vine din partea unor absolvenți, foști discipoli ai UTM, și îl vom utiliza la maximum. UTM își dorește să dezvolte această colaborare, urmând acea prioritate din planul strategic – integrarea profundă cu industria. La fel cum IT-ul pur se transformă într-un IT multidisciplinar, dezvoltând domeniul aplicațiilor, o valoare inestimabilă o vor avea în acest sens inginerii. Vrem să dezvoltăm competența IT nu doar la FCIM, dar și la alte facultăți. În acest sens am operat modificări în conținutul cursului „Tehnologia informației” la UTM în baza conținutului de la CISCO, iar pe viitor intenționăm să introducem și cursuri de programare în curricula de la specialitățile mecanică, tehnologie, construcții, deoarece programarea dezvoltă un alt tip de gândire – gândirea abstractă. De asemenea, vrem să dezvoltăm și partea de competențe digitale și aplicații IT la Facultatea Inginerie Economică și Business, iar pentru viitorii ingineri în mecanică – cursuri de automatică etc.”, a concluzionat rectorul Viorel BOSTAN.

Noul laborator Endava are misiunea de a le transmite studenților, dar și profesorilor abilități și cunoștințe practice în domeniul IT. Ei  vor putea urma aici cursuri de profil gratuite, predate de către mentori experimentați de la Endava, care vor oferi o inițiere aprofundată în 5 tipuri de tehnologii (Java, DevOps, Testare, UI, Applications Management), dar și alte direcții inovative aflate la confluența dintre cunoaștere și implementare. Totodată, cei 32 de mentori Endava își vor împărtăși experiența din perspectiva de ghizi pentru studenții care fac primii pași în cariera de programator. Aceste cunoștințe vor constitui o bază solidă pentru un început de carieră, inclusiv în cadrul programului de Internship Endava, iar ulterior ca și angajați în cadrul companiei. Transferul de cunoștințe practice prin intermediul angajaților Endava reprezintă un avantaj simțitor pentru studenții UTM.

Profund recunoscătoare pentru gestul generos din partea Endava, șefa DIIS, Viorica SUDACEVSCHI, a făcut o retrospectivă a colaborării cu această companie devenită în timp celebră. Prima donație pentru un laborator din cadrul FCIM (3-214) din partea companiei Endava a venit în anul 2007, gestul fiind repetat în 2014 și 2018. La ultima renovare, compania a oferit 21 de calculatoare desktop, 20 laptop-uri, o tablă interactivă, piese de mobilier modern în culorile companiei, dar și mobilier capitonat pentru relaxare, toate într-un design original și modern pentru activități individuale și în grup. În aspect didactic, prima conexiune cu Endava datează din anul 2006, compania venind cu ideea lansării cursului „Ingineria programării” pentru specialitatea Calculatoare. Curricula a fost elaborată de comun acord cu inginerii de la Endava. A fost unul dintre cele mai inovative cursuri pe atunci, primul titular fiind conf. univ. Iurie COROPCEANU, care a activat mai mulți ani la Endava în calitate de instructor JAVA. În prezent un număr semnificativ de absolvenți ai UTM completează contingentul de colaboratori al companiei, iar profesorii UTM au posibilitatea să efectueze stagii de perfecționare de  mare marcă – marca Endava.

(Visited 48 times, 1 visits today)