Pereții din blocul central al Universității Tehnice a Moldovei au prins viață, fiind decorați cu o serie de picturi cu tematică vădit UTM-istă.

Picturile executate în polipticuri de către maestrul Vasile OBREJA readuc într-un cadru unic vederi din peisajul arhitectonic al Universității.

Una dintre lucrări redă imaginea de acum un secol a corpului de studii nr. 1 din bd. Ștefan cel Mare, 168 colț str. P. Movilă (clădire a fostei Camere Fiscale) – monument de arhitectură şi istorie de valoare naţională (construit între anii 1895-1903), inclus în Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală. Având inițial două nivele (după cum a și fost ilustrată în poliptic), în urma refacerilor ulterioare, clădirea a fost înălţată cu un nivel şi lărgită cu o porţiune din cinci axe de goluri, schimbându-și aspectul și devenind mai monumentală.

O altă lucrare readuce pe tapet Parcul dendrologic, o adevărată bijuterie arhitecturală, ce se înscrie deja în istoria modernă a UTM – conceput în anul 2004, la iniţiativa acad. Ion BOSTAN, rector al UTM în perioada 1992-2015, ca un muzeu al tehnicii în aer liber. În prim-plan apare irepetabilul havuz cu sculpturile din oțel ale celor 12 semne zodiacale, al cărui concept a fost elaborat în cadrul tezei de licență de către absolventa specialităţii „Design industrial”, Claudia PÂNTEA.

O idee originală de a scrie povestea UTM în imagini. Sincere mulțumiri maestrului Vasile OBREJA pentru gestul excepţional!

 

(Visited 38 times, 1 visits today)