Dmitri Voloşin, absolvent UTM (specialitatea Calculatoare și Rețele, FCIM),  fondatorul şi managerul companiei „Simpals”, unul dintre primii startuperi din Republica Moldova, autorul şi susţinătorul mai multor proiecte web de succes, dar și preşedinte al organizaţiei publice sportive Sporter, a înregistrat un record fulminant la temperaturi scăzute.

În 6 ore, el a parcurs 50 de kilometri în cel mai rece punct de pe glob – localitatea Oymyakon, regiunea Yakutia, Rusia, cu temperaturi de până la -71°C. Desfăşurată în cadrul proiectului „Unfrozen”, cursa a avut un scop nobil: atragerea atenţiei asupra problemei paraliziei cerebrale infantile şi ajutorarea unei fetiţe de 4 anişori, Eva Pismeniuc, care suferă de paralizie cerebrală.

Dmitri a înfruntat distanţa respectivă la temperatura de -60°C, devenind astfel primul sportiv care a parcurs de sine stătător distanţa în condiţii de ger extrem, fără ajutorul medicilor sau salvatorilor.

„E ca şi cum ai ieşi dintr-o navă cosmică în spaţiu deschis. Un ger teribil şi lipsă de aer, foarte puţin oxigen, iar masca s-a îmbibat cu gheaţă. Mi-a prins bine experienţa de freediving şi capacitatea de a reţine respiraţia”, a mărturisit Dmitri.

Cursa a fost desfăşurată cu sprijinul Federaţiei de Atletică Uşoară a Republicii Sakha (Yakutia) şi al oficialilor din satul Tomtor.

Aceasta nu este prima cursă în condiţii extreme, pe care o aleargă atletul Voloşin. În aprilie 2018, dânsul a participat la renumitul Maraton de la Polul Nord  (North Pole Marathon), unde a obţinut locul doi cu rezultatul de 5 ore şi 3 minute. În 2017 a participând la ultramaratonul Marathon Des Sables, fiind primul moldovean la o competiţie internaţională atât de prestigioasă. Printre alte realizări sportive ale sale se numără şi cursa de triatlon IronMan din 2014 de la Zurich, unde a parcurs 3,9 km înot, 180 km pe bicicletă şi 42 km alergare. În 2017, Dmitri Voloşin a traversat înot strâmtoarea Gibraltar, cu o lungime de 18 km.

Dmitri este maestru al sportului la freediving. Recordul său personal este de 6 minute şi 30 secunde sub apă fără aer.

(Visited 4 times, 1 visits today)