- UTM - https://utm.md -

Rectorul Viorel Bostan, la radio Sputnik Moldova

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, și Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, au dialogat în studioul radio „Sputnik Moldova” cu Maria Dimineț , moderatoarea emisiunii „Atitudini”, despre viitorul universităților și prioritățile tinerilor din țara noastră.

Acum zece ani, pentru mulți adolescenți era o onoare să fie admiși în universități și să obțină o diplomă de studii superioare: acest document îi ajuta să-și realizeze visele – să aibă succes și bani! Între timp, tinerii și-au schimbat atitudinea față de viață, iar studiile superioare nu mai reprezintă o prioritate. În perioada 2006-2007 aveam 128 mii de studenți, iar în 2018-2019 – puțin peste 60 de mii. Este vorba de situația demografică sau, totuși, tinerii și-au schimbat atitudinea față de studiile superioare și diploma de studii superioare?

Rectorul UTM Viorel Bostan consideră că odată cu restricționarea regulilor la examenele de bacalaureat, BAC-ul a devenit un filtru de selecție pentru universități. Calitatea absolvenților de liceu care acced la studii la Universitatea Tehnică este mai bună, spre deosebire de anul 2012, de exemplu, când în multe cazuri se dovedea că notele de la BAC nu corespundeau cunoștințelor candidaților la studii. Acum situația s-a schimbat, iar BAC-ul a devenit o veritabilă pistă de accedere la următoarea treaptă – învățământul superior.

În ceea ce privește problema retenției studenților din anul întâi de universitate, rectorul UTM consideră că universităților le revine rolul de a orienta corect studenții proaspăt înmatriculați, motivându-i, susținându-i, ținând cont de trecerea lor de la învățământul liceal la cel universitar, unde dispun de mai multă  autonomie, independență, dar și responsabilitate. Rata reușitei la absolvirea studiilor de licență, în medie pe universitate, este de 75-80 la sută, un indicator caracteristic și multor universități din Occident, unde, de altfel, se înregistrează și o rată de 50-60 la sută.

Pe de altă parte, dacă mai înainte universitățile erau considerate un „lift social”, care asigură o creștere și un salariu destul de mare, astăzi diploma de studii universitare nu garantează că vei avea neapărat un salariu foarte mare. În acest sens, universitățile urmează să-și diversifice oferta educațională, să ofere și cursuri de scurtă durată, să se axeze și pe formarea continuă și pe învățarea pe tot parcursul vieții; ir publicul-țintă să fie extins, oferindu-se acces la învățământul superior atât absolvenților de liceu, cât și absolvenților de colegii, dar și persoanelor de vârstă mai înaintată, în special celor care cu ani în urmă au absolvit colegiul și acum își doresc să revină în învățământul superior, dar nu au diplomă de BAC etc. Aceste probleme trebuie să-și găsească soluționare, pentru a extinde potențialul de selectare a viitorilor studenți.

Reducerea numărului de candidați la studii universitare constituie o provocare pentru universități. Cum să ținem piept acestui fenomen? Rectorul Viorel Bostan susține că în acest sens ar fi oportună revizuirea planurilor de studii, dar și a numărului de studenți în grupele academice, cumularea într-un torent comun a contingentelor cu discipline comune  – pentru a eficientiza cheltuielile pe intern etc.

Această provocare de a satisface cerința economiei naționale în specialiști calificați și, totodată, de a optimiza cheltuielilor interne în universitate, în opinia rectorului UTM, constituie un motiv adițional pentru a întreprinde o eficientizare pe intern.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova Viorel Bostan și expertul Veaceslav Ioniță, în studioul Radio Sputnik Moldova [1]

Încă zece ani în urmă, pentru mulți adolescenți era o onoare să fie admiși în universități și să obțină o diplomă de studii superioare. Erau siguri, acest document îi va ajuta să-și realizeze visele – să aibă succes și bani! Între timp, tinerii și-au schimbat atitudinea față de viață iar studiile superioare nu mai reprezintă o prioritate. Vorbim despre viitorul universităților și prioritățile tinerilor din țara noastră la ”ATITUDINI”.Invitați: Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova și Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul

Опубликовано Radio Sputnik Moldova [2] Понедельник, 14 января 2019 г.

 

 

 

(Visited 4 times, 1 visits today)