Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Reinventarea… majordomilor

De sărbători, când șirul acestora e destul de lung, gândurile ne duc la tot felul de chestii. Bunăoară, cum ar fi ca ușa să se deschidă singură când bate un oaspete întârziat, să-l întâmpini afectuos fără să cobori de la etaj, iar paharul cu apă și o fructieră să vină singure…

De altfel, chestiile astea, aparent imaginare, s-ar putea înscrie realmente în viața noastră. Iar stereotipul acelui majordom britanic, care acum un secol-două era o figură de neînlocuit în casele mari, astăzi poate să apară total diferit. Să zicem, mai modernizat. Sau, grație creației inginerești, mai tehnologizat, chiar robotizat, regăsindu-se deja în sistemele de case inteligente. Metamorfozele pe acest segment evoluează continuu.

E firesc ca subiectul să fi intrat și în atenția inginerilor formați la UTM. Dorin SCHIȚCO, absolvent al Facultății Energetică și Inginerie Electrică, și-a propus, sub conducerea conf. univ., dr. Victor POGORA, să elaboreze un atare sistem inteligent în ultimul an de facultate, numindu-l sugestiv MajorDoMo. Invenția impresionează nu doar prin sporirea gradului de confort habitual, ci mai ales prin reducerea pierderilor şi a consumurilor de energie electrică. Integrând o seamă de echipamente inteligente produse de companii cu renume mondial – Xiaomi şi DeviSmart, dar și softuri specializate, cum ar fi DIALux evo 7 – pentru calculul fototehnic, şi Simaris design 7 – pentru selectarea şi verificarea cablurilor şi întrerupătoarelor automate, a obținut un open-source ce permite efectuarea operaţiunilor nu doar printr-un click-distanţă, dar şi prin comenzi vocale.

Inițial, sistemul MajorDoMo a cucerit Comisia pentru susținerea Examenului de Licență. Pentru a-i demonstra posibilităţile, Dorin SCHIȚCO a elaborat o machetă funcțională în baza a trei microcontrolere tip ESP8266 WiFi Witty Cloud, prin care a simulat operarea echipamentelor inteligente ale unei casei prin intermediul unui click-distantă şi a comenzilor vocale. Senzorii instalaţi au făcut posibilă conectarea și deconectarea corpurilor de iluminat, a televizorului, radioului, manipularea jaluzelelor etc. Au fost simulate şi scenarii de reacţionare a sistemului MajorDoMo prin Telegram în caz de pătrundere neautorizată sau de scurgere a apei și anunțarea proprietarului privind situaţia creată.

Ulterior, macheta a fost prezentata la Festivalul tehnologiilor şi produselor ecologice „SUN Da-I Fest”, organizat astă-vară în cadrul proiectului „Energie şi Biomasă” în Grădina publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău. Aprecierile au fost pe măsură, dat fiind că pentru Republica Moldova, ţară în care în sectoarele public şi rezidenţial consumul de energie electrică constituie circa 45% din consumul total, intelectualizarea reţelelor şi sistemelor electrice este deosebit de importantă.

Actualmente Dorin se gândește că invenția sa ar putea servi la implementarea unor sisteme inteligente similare în edificii publice, case individuale, apartamente. Propunerile sale au intrat deja în atenția unor companii cu renume în domeniu, interesând mai cu seamă prin reducerea substanţială a consumurilor şi pierderilor de energie şi la stimularea implementării rapide a surselor de energii regenerabile.

Cresc la UTM ingineri cu spirit, ingineri care creează Viitorul!

 

1 1

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI