Victoria DĂNILĂ, lectoră la Facultatea Textile şi Poligrafie, și Ion HAREA, student la Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, au devenit marii câștigători ai celui mai important program de antreprenoriat din Moldova – Startup Academy powered by Tekwill. Programul și-a propus să descopere soluții inovative pentru afaceri profitabile, iar faptul că cei mai buni în acest sens s-au dovedit a fi un student și un profesor ar vrea să însemne că în procesul de studii la UTM se integrează deopotrivă atât studenții, cât și profesorii acestora.

Startup Academy powered by Tekwill s-a desfășurat în perioada septembrie – noiembrie 2018. Participând la o serie de sesiuni de instruire (cursuri teoretice, exerciții și activități practice), care i-au ajutat să pună bazele unei afaceri, să o dezvolte, să o lanseze și să creeze istoria de succes a unui startup profitabil, în etapa finală au acces 17 echipe cu cele mai inovatoare idei de afaceri. Programul s-a încheiat cu prezentarea  prototipului produselor în fața unui public format din antreprenori cu experiență, investitori, membri ai comunității și potențiali utilizatori, care au desemnat câștigătoare trei idei de afaceri.

Victoria DĂNILĂ, lectoră la Departamentul Modelarea și Tehnologia Confecțiilor Textile și din Piele, Facultatea Textile şi Poligrafie, deținătoarea locului II, și-a prezentat și dezvoltat în cadrul programului un proiect unic în Moldova – „Minodora”. Acesta presupune confecționarea unor modele noi de produse textile pentru copiii născuți prematur sau cu o greutate mică la naștere. Sunt produse de îmbrăcăminte inovative, cu multiple funcționalități, care oferă o izolație termică adecvată vârstei nou-născuților, contribuind la reglarea temperaturii corpului și confortul termic general al acestora.

– Am decis să fac parte din Startup Academy pentru a-mi dezvolta afacerea. Programul mi-a permis să cunosc noi metode, strategii pentru dezvoltare, să fac parteneriate și să-mi găsesc o echipă pe măsură. Produsele finale pe care le-am obținut sunt articole de îmbrăcăminte pentru copii născuți prematur, care îi vor ajuta să-și mențină temperatura corpului, să poată supraviețui anumitor situații și să ofere medicilor posibilitatea de a le acorda primul ajutor în caz de urgență neonatală.

Ion HAREA, student la Filiera Francofonă „Informatique”, Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, câștigător al locului III, s-a afirmat cu startupul „Heleus”. Entuziasmat de rezultat, a declarat: 

– Cunoscând foarte bine aproape toate proiectele organizate în cadrul Tekwill, știam că Startup Academy va fi unul de succes. Am avut posibilitatea să întâlnesc foarte multe persoane, expertiza cărora te poate ajuta. Mai mul, programul a oferit numeroase posibilități de interacțiune cu media, parteneri, investitori și mentori. La Startup Academy, cea mai bună lecție a fost să încerci să progresezi în fiecare zi, să-ți urmărești progresul și să lucrezi.

Startup Academy powered by Tekwill este primul program complet, comprehensiv și practic în domeniul antreprenoriatului tehnologic, dedicat identificării, stimulării și multiplicării potențialului inovator și de business al tinerilor din RM.  Este o inițiativă realizată de către Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională  / USAID Moldova și Guvernului Suediei / Embassy of Sweden in Chisinau, UN Women Moldova și European Fund for Southeast Europe (EFSE).

Startup Academy powered by Tekwill – de la crearea modelului de business la antreprenoriat

Entuziaști, inovatori, creatori și toți cei pregătiți să construiască afaceri profitabile prin soluții inovative au fost protagoniștii celui mai important program de antreprenoriat din Moldova – Startup Academy powered by Tekwill. Programul a fost realizat de către de ATIC cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională / USAID Moldova și Guvernului Suediei / Embassy of Sweden in Chisinau, UN Women Moldova și European Fund for Southeast Europe (EFSE).Aducem sincere mulțumiri Partenerilor de dezvoltare și Mentorilor noștri pentru susținerea excepțională oferită, pentru entuziasmul, eforturile și dedicarea investită în crearea unor oportunități inedite pentru tinerii din Republica Moldova. Multe-multe mulțumiri Partenerilor Media: Unimedia portal de ştiri, diez, Locals.md și Agora.md pentru suportul valoros oferit în promovarea inițiativei. #begreattogether #DreamingIsNotEnough

Опубликовано Tekwill Пятница, 4 января 2019 г.

 

(Visited 7 times, 1 visits today)