„Avem nevoie de o transformare a sistemului  educațional în RM. Aceasta este  viziunea mea pentru școala noastră”, a declarat Prim-Ministrul RM Pavel FILIP în cadrul Forumului Educațional „Viziunea mea pentru școala noastră”, desfășurat pe 12 decembrie la TEKWILL. 

Forumul și-a propus să abordeze noile viziuni pentru dezvoltarea sistemului educațional și actualele provocări în domeniu, întrunind peste 270 de cadre didactice (inclusiv laureați ai Concursului „Pedagogul Anului”), manageri, experți, elevi, studenți, reprezentanți ai mediului de profil (ANACEC, ANCE, CRAP, CTICE) și ai autorităților publice locale etc.

Premierul a subliniat că autoritățile își vor continua eforturile de modernizare a domeniului, de sporire a performanțelor tinerilor,  resursele financiare nefiind  o problemă pentru domeniul educației, dar aceste investiții trebuie să se materializeze în crearea locurilor de muncă. D-sa a subliniat și importanța computerizării sistemului educațional, necesitatea pregătirii tinerilor pentru joburi care vor apărea în urma revoluției digitale. „Tinerii noștri trebuie să conducă industrii, inginerii să creeze sisteme… Trebuie să ne gândim la viitor, pentru că viitorul începe astăzi”, a conchis Pavel FILIP.

„Unul din principalele scopuri ale acestui forum este de a trasa concluzii, pornind de la obiectivele enunțate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru anul 2018”, a subliniat în alocuțiunea sa ministrul Monica BABUC .

În contextul elaborării noilor politici în domeniul educației, în perioada 14 noiembrie – 10 decembrie ministerul de resort a organizat 11 ateliere de lucru, consultând opiniile a cca 1000 de elevi, studenți, cadre didactice, manageri, reprezentanți ai mediului academic  privind viziunea acestora față de dezvoltarea școlii naționale. Consultările au permis elucidarea mai multor idei pertinente care pot fi dezvoltate și implementate pe termen scurt și mediu.

Forumul Educațional și-a desfăşurat activitatea în mai multe panele de lucru, pentru fiecare treaptă de învățământ: general, profesional-tehnic și superior, în cadrul celui din urmă – privind învățământul universitar, rectorul UTM, prof.univ., dr. hab. Viorel BOSTAN având calitatea de speaker și posibilitatea de a-și expune viziunea vizavi de tematica abordată în acest domeniu.

Discuțiile și dezbaterile vizavi de provocările identificate și viziunile formulate  în cadrul celor 11 ateliere au culminat cu adoptarea și prezentarea unei rezoluții prin care au fost stabilite direcțiile prioritare de dezvoltare și obiectivele strategice pentru anul 2019.

În pauza de socializare, studenții de la diferite facultăți ale UTM au prezentat publicului lucrări şi proiecte inginerești.

Forumul Educațional „Viziunea mea pentru școala noastră”

LIVE: Premierul Pavel Filip participă la Forumul Educațional „Viziunea mea pentru școala noastră” #educatiaprioritate

Опубликовано Guvernul Republicii Moldova Вторник, 11 декабря 2018 г.

 

(Visited 36 times, 1 visits today)