La 1 decembrie 1918 toată suflarea românească era cu gândul la Alba Iulia, care se transformase într-o adevărată Meka a Reîntregirii Neamului. Din toate colțurile Țării mii de pelerini țineau calea într-acolo cu carele, cu trenul, pe jos. Un caz inedit: pentru a merge la Alba Iulia, un grup de locuitori ai unui sat bănățean au mințit autoritățile sârbești că pleacă în satul vecin la o înmormântare. „Ați venit pe pământul sfințit de țărâna martirilor Horia, Cloșca și Crișan, ca să aduceți dezrobirea neamului nostru, care a gemut atâtea veacuri de grele suferințe. Ne-am deșteptat!”, i-a întâmpinat protopopul Vasile URZICĂ, vicepreședinte al Consiliului Național local.

Și la 1 decembrie 2018 mii de pelerini creștini din toate colțurile Țării au ajuns în orașul Reîntregirii Neamului cu automobilele, cu autocarele, cu carele, dar și pe jos, cum e cazul basarabeanului Ion Mărgineanu (77 de ani) de la Bălți, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, care a parcurs peste 500 km. „Eu pun capul în pământ şi trebuie să acopăr distanţa, acesta este scopul meu principal”, spunea luni dimineaţă, 26.11.2018, Ion MĂRGINEANU, un adevărat reprezentant al așchiei de popor român din Basarabia. Din Basarabia au venit la Alba Iulia mai multe fluxuri de români basarabeni: din sudul Basarabiei, de la Tighina, Bălți și, evident, de la Chișinău. Acum o sută de ani basarabenii au venit la Alba Iulia după ce semnaseră Actul de Unire cu Țara-mamă. În acest An Centenar, din păcate, mai avem de orbecăit prin beznă până o vom realiza.

Printre oaspeții sosiți din toate colțurile Țării, dar și din Diasporă, s-a aflat și un grup de la Universitatea Tehnică a Moldovei (subsemnatul, profesorii I. MANOLI, S. ZAPOROJAN, V. CARTOFEANU, N. SECRIERU, T. BOTIN, V. MORARU, VIC. MORARU, bibliogafa E. PLĂCINTĂ, tinerii doctori în științe R. CIOBANU și M. GUȚU, doctorandul I. RABEI, dar și oaspeții: dr. PÂRVAN P., președintele Asociației Obștești „Parlamentul Independenței – Parlamentul 90”; dr. hab. V. URSACHI, secretar științific secție științe reale AȘM, bardul M. ZGHEREA, doamna E. BOTIN și tânărul V. PLĂCINTĂ), care au participat la Marșul Unirii, defilând de la CFR până la Parcul Unirii; la mitingul spontan de la Monumentul Unirii, unde au luat cuvânt T. BOTIN și E. BOTIN, prezentând Universitatea Tehnică a Moldovei; la sfințirea Monumentului Unirii, la care a participat și prea sfinția sa Patriarhul DANIEL; la ceremonia militară – defilarea trupelor și tehnicii militare (bd. 1 decembrie 1918), la care a participat președintele K. IOHANIS; la impresionantul concert „Cânt și suflet românesc” cu Orchestra Națională „Lăutarii” din Chișinău (dirijor: Nicolae BOTGROS), Ansamblul folcloric al județului Alba (dirijor: Alexandru PAL), cunoscutul cântăreț Ionuț FULEA, mulți alți artiști. Iar colegii noștri Tudor și Elena BOTIN au reușit să convingă organizatorii concertului să le permită să intoneze în fața mulțimii un frumos îndemn la Unire din partea Universității Tehnice a Moldovei, culegând aplauze furtunoase.

A fost un mare eveniment cu o încărcătură spirituală de neimaginat. Ar fi fost o mare greșeală dacă nu am fi reușit să participăm la acest important eveniment spiritual, unic în felul său. A fost o zi frumoasă sub toate aspectele, Domnul fericindu-ne cu mult soare și multă căldură sufletească. Mii de oameni (se vorbește despre peste o sută de mii, populația urbei dublându-se în această zi) erau prezenți la multiplele evenimente sau se primblau prin frumoasa Cetatea Albă Carolina medievală (sec. XVII), construită pe fortificațiile precedente ale Castrului Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 d.Hr.) și cetatea Medievală Bălgrad (sec. XVI-XVII).

Și pentru că toate lucrurile frumoase au și un sfârșit, spre seară, am urcat în microbuz și am luat cale întoarsă. Din cauza numărului foarte mare de participanți parcurgerea a cinci kilometri până la ieșirea din oraș a durat peste două ore. În drum spre casă, ne-am oprit la un frumos local turistic în apropiere de Brașov, unde am luat cina. Bardul de la Văleni Marcel ZGHEREA, un Tudor Gheorghe al Basarabiei, ne-a delectat cu excelente cântece patriotice și de suflet. După care ne-am continuat calea spre Chișinău, unde am ajuns după 14 ore de mers. Obosiți, însă foarte satisfăcuți.

 prof. univ. Valeriu DULGHERU

(Visited 6 times, 1 visits today)