Agenda Săptămânii bucătăriei italiene în lume, consemnată la Facultatea Tehnologia Alimentelor, a inclus mai multe activități științifico-practice.

Pentru un auditoriu select, familiarizat cu tradiția culinară italiană –  cadre didactice, studenți, masteranzi din cadrul FTA, profesorul Giovani BALDANTONI, secretarul general al Delegației române a Federației italiene a bucătarilor din Italia, a ținut o prelegere cu genericul „Bucătăria mediteraneană” cu referire la modurile de prepararea a pastelor proaspete, tipurile de făină de grâu comun și grâu dur, particularități specifice de preparare din ele a aluaturilor pentru paste, modalități de combinare a pastelor ca aliment de bază în bucătăria mediteraneană cu legume, fructe și boabe de culturi leguminoase, a comparat similitudinile bucătăriei italiene cu cea românească, și în special cu cea din Moldova, a dezvăluit și mici secrete culinare din propria experiență la acest subiect.

Și pentru ca cele auzite să fie mai bine înțelese și memorizate, în continuare, pe parcursul a două ore, oaspeții italieni Barbara ENZO și Giovani BALDANTONI au evoluat într-un master-class „Pastele materie primă și modalitate de pregătire”, consacrat pregătirii bucatelor din paste, antrenând în calitate de executori toți studenții prezenți în laborator.

Pentru un grup de studenți și cadre didactice, în prezența prof. univ. Adrian GRAUR, ex-rector al Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava, colegul său, prof. univ., dr. Mihai COVASA, directorul Departamentului sănătate și dezvoltare umană, a prezentat o prelegere introductivă despre bazele nutriției umane.

Suita evenimentelor cu tematica bucătăriei italiene a fost întregită de seminarul științifico-practic „Dieta Mediteraneană”, în cadrul căruia scena gastronomică a Italiei și-a găsit o reflectare cu mult fler.

(Visited 28 times, 1 visits today)