Pe 10 noiembrie, în incinta Muzeului Național de Istorie, a fost consemnată, pentru a opta oară în țara noastră, Ziua Națională a Științei și Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare.

Universitatea Tehnică a Moldovei a fost prezentă cu expoziția „Viitorul este deja astăzi – vino să vezi cele mai noi echipamente tehnice!”. Au fost etalate peste 90 de mostre diverse, aparate, echipamente inedite, sateliți, drone, ascensoare inteligente, imprimante 3D, produse alimentare originale, articole de modă, nanosensori, ateliere de creație artistică, de creație a articolelor de marochinărie mică, de design de produs cu genericul „Apa – vântul – frunza?”. Iar cercetătorii și doctoranzii au oferit consultații și au răspuns la întrebările vizitatorilor. Comunitatea științifică și didactică a instituției a obținut la conferințele științifice și saloanele de inventică internaționale din anul curent 50 medalii de aur, 8 de argint, 4 de bronz și 74 de diplome și distincții speciale.

Pe parcursul zilei, mii de vizitatori au luat cunoștință de exponatele etalate de 36 de instituții de învățământ, cercetare și inovare din Moldova, au avut parte de flash mob-uri, jocuri interactive online, spectacole sportive, lecții publice, master class-uri, filme, alte surprize, bucurându-se și de multe premii, oferite cu generozitate de organizatorii evenimentului Compania „Berlizzo Events”.

La inaugurarea evenimentului, desfășurat sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, au fost prezenți ministrul Monica BABUC, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Larisa BUGAIAN, prorector finanțe şi relaţii internaţionale, prof. univ., dr. hab. Mircea BERNIC, prorector pentru cercetare și doctorat, conf. univ., dr. Sergiu ZAPOROJAN, șef Direcţie Investigaţii Ştiinţifice, cadre didactice, cercetători.

În anul curent, Ziua Națională a Științei a avut tema „Știința și drepturile omului”, care oferă o oportunitate pentru a comemora 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, care prin art. 27 recomandă promovarea unei ştiinţe mai puternice, cu cercetători profesioniști, responsabili moral și civic pentru dezvoltarea omenirii.

Опубликовано Nqtmquin Ntqmquin Суббота, 10 ноября 2018 г.

(Visited 19 times, 1 visits today)