În anul Centenarului, cea mai mare universitate din inima geografică a României – Universitatea TRANSILVANIA din Brașov, a marcat şapte decenii de activitate. Vineri, 26 octombrie, septuagenara instituție și-a sărbătorit aniversarea într-un cadru festiv, alături de peste 400 de reprezentanţi ai mediului academic din România și din peste 30 de țări ale lumii, între care și rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, însoțit de către prorectorul informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare, Dinu ȚURCANU, și șeful Departamentului Design Industrial și de Produs, Valeriu PODBORSCHI.

În straie de sărbătoare, aula „Sergiu T. Chiriacescu” a găzduit festivitatea aniversară cu genericul „70 de ani de învățământ universitar brașovean”, în cadrul căreia au fost trecute în revistă file din istoricul impresionant al acestei instituții ce a pus începutul dezvoltării învăţământului universitar în Braşov – șapte decenii de realizări și afirmare, de la Facultatea de Silvicultură, prima înființată la Universitatea TRANSILVANIA, până la actuala formă a universității, care cuprinde 18  facultăți, 9 din zona de inginerie și 9 din zona neinginerească – facultățile de Sociologie și Comunicare, Drept, Medicină, Litere, Muzică sau Sport, dar şi peste 20.000 de studenţi.

Printre personalitățile notorii prezente în sală s-au regăsit trei foști miniștri ai Educației: Sorin CÂMPEANU, în prezent președinte al Consiliului Național al Rectorilor, Valentin POPA și Ecaterina ANDRONESCU (DHC UTM), care, din partea Universității Politehnice din București, a oferit universității brașovene o Diplomă de Excelență, dar și trei foşti rectori pe care Universitatea TRANSILVANIA i-a avut de-a lungul timpului: prof. dr. Eugen CHIŞ, prof. dr. ing. Filofteia NEGRUŢIU şi prof. dr. ing. Ioan VIŞA (împlinind în acea zi vârsta Universităţii), care au primit de la actualul rector Ioan Vasile ABRUDAN diploma şi placheta aniversară, ca o recunoaştere pentru întreaga lor activitate.

Împărtășind bucuria prilejuită de marcarea a 70 de ani de la înființarea Universității TRANSILVANIA din Brașov, rectorul UTM Viorel BOSTAN a mulțumit, în mesajul său omagial, Marii Școli UTB și reprezentanților săi merituoși pentru tot suportul acordat de-a lungul timpului Universităţii Tehnice a Moldovei, în special rectorului, prof., dr. ing. Ioan Vasile ABRUDAN, care ne-a onorat acceptând în septembrie 2014 titlul de Doctor Honoris Causa al UTM, iar în iunie 2015 și funcția de preşedinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituţională al UTM. Cu prilejul aniversării, rectorul UTM a oferit în dar UTB o plachetă gravată și o monedă comemorativă de argint, dedicată centenarului Unirii Basarabiei cu România, din colecția emisă de Banca Națională a Moldovei.

Vivat, Crescat, Floreat, Universitatea TRANSILVANIA din Brașov!

(Visited 25 times, 1 visits today)