Pentru a VI-a oară consecutiv, în octombrie, ne implicăm în diverse activități didactice organizate în cadrul Lunarului european al securității cibernetice – o inițiativă anuală de sensibilizare cu privire la importanța securității informaționale.

În acest context, studenții care urmează programul de studii „Securitate informațională” în cadrul Departamentului Ingineria Software și Automatică, FCIM au răspuns la apelul colegilor de program SI-151 – Mircea BULARGA, Ion CRUDU, Nicu CRECIUN, Andrei TÎMCHIV, și s-au mobilizat în organizarea unui concurs în format tip Capture the Flag (CTF), care urmărește testarea creativității și a capacității de a implementa cunoștințe tehnice specifice în gestionarea unor probleme privind securitatea paginilor web, metodele de criptare, inversare, exploatare.

Concursul a inclus rezolvarea a 10 probleme de securitate informaţională, cu dificultate progresivă, având ca sarcină identificarea a 7 coduri (flags) prin penetrarea unor aplicaţii web sau sisteme cu vulnerabilităţi induse. Concurenţii au beneficiat de posibilitatea de a se conecta la distanţă la o platformă informatică dedicată. Cu fiece problemă rezolvată ei își asigurau o creștere proporțională a punctajului, iar după finalizarea probelor a fost generat un clasament al echipelor participante.

Din cele 6 echipe participante, câștigătoare și, respectiv, deținătoarea locului I, a fost declarată echipa Betelgeuse, constituită din Alexandru ONESCU și Valeria POSTOLACHI, SI-161, Ivan TROFIMOV, SI-182, Veaceslav SOCOLOV și Maxim MARCOCI, SI-181, care a acumulat un total de 880 puncte și beneficiat de un premiu în valoare de  4000 lei.

Pe locul II s-a plasat echipa Simp_e (Valentin MORARI și Eugen BACIU, SI-161, Ecaterina NEMERENCO, SI-181M, Ivan POSTU, SI-181, Dmitrii OBUH, SI-182), cu 835 puncte la activ și un premiu de 3000 lei.

Iar locul III a revenit echipei Anonymous (Denis GNATIUC, Ilinca GRECU și Dumitru CUCU, SI-151, Alexandru VLASIUC, SI-182, Aurelian GORE, SI-181), cu  830 puncte și un premiu de 2000 lei.

Partenerii concursului au oferit diverse surprize câștigătorilor. Reliable Solutions Distributor (reprezentant oficial BitDefender în Moldova) – cadouri pentru echipa organizatoare și deținătoarea locului I; Crystal System – https://www.facebook.com/CrystalSystemMD/ – premii bănești generoase  pentru echipele de pe locurile I, II și III, rucsacuri pentru echipa organizatoare și au asigurat prânzul necesar, acestui  concurs îndelungat. La fel, Crystal System a invitat toți participanții să se înscrie la cursul gratuit de programare SAP ABAP cu premii și oferte de angajare.

Felicitări organizatorilor și mulțumiri profesorilor Dumitru CIORBĂ și Rodica BULAI pentru implicare și dăruire! Mult succes și realizări frumoase în continuare!

(Visited 7 times, 1 visits today)