Sergiu CIOCLEA: 10 la sută din angajații BNM sunt absolvenți ai UTM

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu CIOCLEA, a ținut o prelegere publică în fața studenților UTM. Deși întâlnirea a avut loc în incinta Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, posibilitatea de a dialoga direct cu o somitate a sistemului bancar de la noi a trezit un viu interes și din partea discipolilor, profesorilor de la alte facultăți, inclusiv a celor de la Inginerie Economică și Business.

Dincolo de reformele desfășurate în sistemul financiar-bancar din Moldova, studenții au fost interesați să afle în ce măsură tehnologiile moderne, inovațiile digitale, dar și de altă natură ating acest sistem la nivel global și, implicit, care este impactul acestor metamorfoze asupra instituțiilor bancare de la noi. Or pregătirea inginerească pe care ei o capătă la UTM ar putea (ar trebui) să aibă ponderea și aprecierea necesară atât la angajare, cât și în manifestarea lor ca tineri specialiști în acest sector.

În context, guvernatorul a menționat că inginerii în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor sunt și vor fi tot mai solicitați de către băncile comerciale, ei având abilitățile necesare pentru a contribui la modernizarea sistemelor IT, implementarea soluțiilor de deservire la distanță,  analiza datelor masive – Big Data, aplicațiilor de inteligență artificială etc. Tocmai de aceea e și firesc faptul că 10 la sută din angajații BNM sunt absolvenți ai UTM.

„Piața financiară și bancară a cunoscut mai multe valuri de implementare a soluțiilor informatice. Asistăm acum la o nouă schimbare de paradigmă atât în sistemul bancar, cât și în alte industrii. Pentru a construi o carieră de succes, soclul de cunoștințe trebuie să fie cât mai solid, cu un ciclu complet, în diverse domenii: economic, financiar, management. Astfel încât să nu fiți simpli prestatori de servicii sau executanți, ci să deveniți șefi de proiect, de întreprindere sau acționari ai propriilor afaceri. Cu atât mai mult că BNM privilegiază tinerele talente, oferind noilor angajați posturi de muncă, dar și instruiri, stagii stimulante, certificări specializate, condiții competitive și vaste posibilități de a avansa în carieră”, a subliniat Sergiu CIOCLEA.

La rândul său, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a afirmat că UTM intenționează să completeze curricula universitară în funcție de cererea de pe piața muncii și că va solicita și suportul BNM pentru a o adapta la noile tendințe din sectorul financiar-bancar.

A urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri, întrevederea transformându-se într-o veritabilă prelegere ținută de către un profesor erudit, doct în domeniu. Guvernatorul le-a recomandat studenților să investească în cunoștințe și să fie mereu deschiși de a explora și alte domenii, altele decât cele studiate la facultate.

Întrevederea s-a încheiat cu un moment solemn. Guvernatorul BNM a transmis Universității Tehnice a Moldovei o monedă din ciclul „Știință și inovare”, lansată în anul 2017 și dedicată unui reputat matematician – „Vladimir Andrunachievici – 100 de ani de la naștere”.