- UTM - https://utm.md -

La Ziua Vinului – 11 vinuri seci made in UTM

De Ziua Vinului în RM, Departamentul Oenologie al UTM a prezentat opiniei publice un lot de 11 tipuri de vin sec, produse în Secția de microvinificație a Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificație „Centrul de Cercetări Oenologice” al UTM, inaugurat la Facultatea Tehnologia Alimentelor în anul 2016, cu suportul Guvernului RM şi UTM, în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții, prin Programul de Restructurare a sectorului vitivinicol „Filiera Vinului”.

Făcând bilanțul acestui demers tehnologic, prof. univ., dr. hab. Nicolae TARAN, șef Departament Enologie, Facultatea Tehnologia Alimentelor (FTA), a menționat că din colecția Secției au fost propuse spre degustare vinuri din soiurile de struguri „Malbec”, „Merlot” și „Saperavi” (roada a. 2015) și „Fetească Albă”, „Fetească regală”, „Fetească Neagră”; „Viorica”, „Riton”, „Rară Neagră”, „Legenda” și „Cabernet Sauvignon” (roada anului 2018), produse de studenți în cadrul orelor de curs. Angajații departamentului, experți în viticultură și vinificație, asistați de un grup de studenți din anul doi, FTA au caracterizat organoleptic mostrele expuse, au dat lecții de consum civilizat și moderat de vin, recomandări privind îmbinarea reușită a bucatelor tradiționale cu licoarea lui Bahus și au răspuns la întrebările vizitatorilor.

În premieră, a fost demonstrată și ultima achiziție pentru Laboratorul Departamentului – „Aparatul de apreciere în boabe a maturității fenolice la strugurii roșii”, care va fi utilizat pentru instruirea studenților, dar și cercetările efectuate la solicitarea agenților economici.

Ziua Națională a Vinului 2018, ajunsă la cea de-a 17-a ediție, a fost organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu susținerea partenerului strategic al evenimentului și s-a desfășurat sub genericul „Vin din sufletul Moldovei” cu laimotivul: zonele și vinurile cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din Republica Moldova sunt blazon de garanție al calității produselor vitivinicole. 60 de producători vinicoli din cele patru regiuni cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, au prezentat tezaurul mândriei naționale și al tradițiilor în vinificație „Vinul Moldovei, o adevărată legendă vie”, însoțit de un concert în aer liber de zile mari.