Astăzi, 28 septembrie 2018, Sala Imaginarium a Centrului TEKWILL a fost arhiplină. Profesori și studenți au venit să audieze o prelegere inedită despre istoria dezvoltării științelor și tehnologiilor spațiale în România, dar și despre contribuția națiunii române la explorarea și valorificarea spațiului cosmic, ținută de inginerul aeronautic, pilotul inginer, cosmonautul – primul și unicul în România, prof. univ., dr. ing. Dumitru Dorin PRUNARIU, Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice a Moldovei.

Mulțumind pentru primirea caldă și aprecierile enunțate de către prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, și prof. univ., dr. Cătălin BORDEIANU, vicedirector al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, primul cosmonaut român a menționat că este onorat să aibă în față un public select, din ingineri de seamă sau în devenire, în fața căruia a mai avut fericitul prilej să vorbească. Tocmai de aceea a căutat să-și împărtășească trăirile pe care numai de acolo, din înalturi, ar fi putut să le culeagă:

– Din cosmos, Pământul se vede ca un măr, iar atmosfera care întreține viața pe Terra e la fel de subțire precum coaja unui măr. După un zbor în spațiu, percepi cu totul altfel cât de fragile și vulnerabile sunt valorile terestre…

Excelența sa a punctat și principalele jaloane de dezvoltare a domeniului căruia i-a închinat întreaga viață, după care a subliniat că, drept recunoaștere a realizărilor obținute în România în domeniul tehnologiilor de vârf, specialiști din țară participă la managementul planetar al spațiului cosmic prin ONU „UN COPUS”, Comisia UE și ESA și evoluează cu valoroase comunicări științifice la diferite foruri internaționale de profil.

Totodată, distinsul oaspete a încercat să satisfacă curiozitatea celor prezenți, răspunzând la o serie de întrebări, inclusiv cum se adaptează organismul uman în cosmos și pe Terra; care este volumul spațiului navelor cosmice, dar și al  stației cosmice în care se află cosmonauții; compoziția aerului din stație; particularitățile specifice la decolare și aterizare; tematica cercetărilor științifice efectuate; deșeurile cosmice și pericolul lor pentru navele spațiale; situațiile excepționale și impactul acestora asupra vieții cosmonauților ș.a.

Cu ocazia prelegerii a fost vernisată o expoziție ambulantă „Dumitru PRUNARU – primul român în cosmos”, care a impresionat  publicul cu imagini, texte, ilustrații cu referire directă la evenimentele cruciale din viața și activitatea cosmonautului, aviatorului, inginerului și diplomatului român.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” în parteneriat cu UTM în cadrul Programului centenar „Cosmopoessis” și a adus în prim-plan, la ceas aniversar, contribuția națiunii române la explorarea și valorificarea spațiului cosmic.

(Visited 15 times, 1 visits today)